DEBATT

Endometriose

Ett nasjonalt senter er ikke svaret

Det er selvmotsigende å ønske seg bredere kompetanse og mer fokus på den vanlige kvinnesykdommen endometriose, og samtidig ønske seg kun ett nasjonalt behandlingssenter i Norge.

ALVORLIG LIDELSE: Å tro at løsningen på forsinket diagnostikk og behandling av kvinner med alvorlig endometriose i Norge, er å opprette en «nasjonal behandlingstjeneste», er etter vår mening et feil spor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ALVORLIG LIDELSE: Å tro at løsningen på forsinket diagnostikk og behandling av kvinner med alvorlig endometriose i Norge, er å opprette en «nasjonal behandlingstjeneste», er etter vår mening et feil spor, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sykdommen endometriose har vært kjent siden 1920-tallet, men fortsatt opplever altfor mange unge jenter og kvinner med symptomer på denne sykdommen stor forsinkelse i diagnostikk og behandling.

God kvinnehelse er en viktig samfunnspolitisk oppgave. Uansett alvorlighetsgrad er de fleste kvinnesykdommer godartede, og har derfor lav prioritet i helsevesenet. Mange pasienter er skadelidende av for dårlig behandlingstilbud for endometriose, og flere pasienthistorier har den siste tiden kommet frem i lyset.

Debatten rundt behandlingstilbudet for pasienter med endometriose er på agendaen i media. I Dagsnytt 18, 13. april, konkluderte statssekretær Erlandsen med at «nå må fagmiljøene bli enige om hvor den avanserte kirurgiske behandlingen av endometriose skal foregå, slik at ikke pasientene blir skadelidende». Endometrioseforeningen i Norge ber om ett «nasjonalt behandlingssenter for endometriose», og har utropt Oslo universitetssykehus (Ullevål) som institusjon for dette.

Det er altså ønske om ett nasjonalt senter i Norge, i stedet for to som i Danmark eller fire som i Sverige. Hvorfor det? Det er mange pasienter med endometriose som bor et godt stykke unna Ullevål, og ønsker behandling og oppfølging der de bor. Hva skjer med fagmiljøet ellers i landet dersom man bygger ned andre godt fungerende behandlingstilbud? Vil det gi økt fokus på endometriose?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer