DEBATT

EU-debatt

EU-debatt er blodig alvor

For å trygge liberale verdier som frihet og demokrati er vi helt avhengig av mer, og ikke mindre internasjonalt samarbeid.

FORANDRET: Krigen har forandret Europa og diskusjonen om det europeiske fellesskapet har fått en ny dimensjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
FORANDRET: Krigen har forandret Europa og diskusjonen om det europeiske fellesskapet har fått en ny dimensjon. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

«Frihet og demokrati for Ukraina!». Det var de fem ordene ukrainerne i Oslo ropte da de tidligere denne måneden gikk nedover Karl Johan - som de gjør hver dag. Samtidig som nordmenn er på utenlandsferie, frustrerte over fravær av utenlandsferie på grunn av kansellerte fly, hytteturer eller nyter sol og regn hjemme, så kjemper ukrainere for livet, for friheten og for demokratiet. De kjemper for helt grunnleggende, men så sårbare grunnsteiner i ethvert moderne samfunn som mange andre er heldige nok til å ta for gitt. For å trygge liberale verdier som frihet og demokrati er vi helt avhengig av mer, og ikke mindre internasjonalt samarbeid.

Sverige og Finland er på vei inn i NATO. Danmarks folkeavstemning om et europeisk forsvarssamarbeid fikk et rungende ja. Det er flere kriser de siste årene som gjør det mer relevant enn på lenge å diskutere Norges forhold til Europa.

Etter tiår med debatt har Sverige og Finland endelig tatt steget og vil bli en del av NATO. Russlands angrepskrig i Ukraina har endret hele den sikkerhetspolitiske situasjonen. Land som står alene, står svakere. Derfor sier også Danmark ja i en folkeavstemning til å knytte seg til EUs forsvarssamarbeid. Danske soldater kan nå sendes ut for å delta i militære EU-operasjoner. Hvis Folketinget ønsker det.

Midt under Putins hensynsløse invasjon av sitt naboland valgte både Ukraina, Moldova og Georgia å sende sin formelle EU-søknad. Disse landene søker seg til internasjonalt samhold og bort fra en situasjon preget av angrep, press og trusler. EU var også helt avgjørende for å stå sammen om sanksjoner mot Russland og for å koordinere utsendelse og innkjøp av våpen og utstyr til Ukraina.

Koronapandemien og nå apekoppene viser viktigheten av samarbeid også på andre områder. Koronakommisjonens andre rapport hadde et klinkende klart svar om at det var helt riktig å håndtere vaksinesituasjonen slik vi gjorde, gjennom EU og europeisk samarbeid. Nå gjør vi det samme igjen etter at apekoppene kom.

Når våre nordiske naboland knytter seg enda sterkere til det europeiske fellesskapet og samarbeidet i Europa blir viktigere og viktigere så blir vi stående utenfor i enda større grad enn før. Krigen har forandret Europa. Jeg mener dette bakteppet må gi diskusjonene om det europeiske fellesskapet her hjemme en ny dimensjon.

Oppslutningen om EU i Norge er nå større enn på 12 år. Min generasjon og de yngre enn meg har aldri fått ta del i en skikkelig debatt om norsk EU-medlemskap. For mange av de eldre generasjonene føles nok forrige EU-avstemming fortsatt veldig nært, men jeg som nå er 36, var bare åtte år gammel den gang. For de yngre generasjonene har kampen for frihet, og betydningen av europeisk felleskap, fått et helt nytt innhold.

Når krigen står på dørstokken vår, er ikke «frihet!» lenger et slagord fra historiebøkene, det er blodig alvor i vår egen hverdag. Derfor tror jeg ikke norsk EU-debatt som før vil fortsette å domineres av diskusjoner om EU-direktiv, byråkrater og kontorlokaler i Brüssel. Den vil handle om fordelene og ulempene med alenegang versus fellesskap. Om hvordan vi best trygger befolkningen, demokratiene og de liberale verdiene våre i en tid med krig, klimaendringer og store omstillinger globalt.

Det er uansett ingen tvil om at EU og det europeiske fellesskapet blir mer relevant i tiårene som ligger foran oss, og jeg mener Norge helt tydelig er tjent med mer og ikke mindre samarbeid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer