DEBATT

EU, demokrati og markedsliberalisme

EU har vært i overkant naive

EU trenger mer enn bare en Green Deal for klima. Vi må bygge bedre broer mellom den demokratiske avantgarde i Øst-Europa og nordiske meningsfeller. Her kan Norge og Norden spille en viktig rolle. I ettertid er det lett å se at Vest-Europa og EU har vært i overkant naive når det gjelder Europas demokratiprosjekt.

EN NY GIV FOR DEMOKRATI: EU kan knytte demokratiprosjektet opp til viktige understrømmer i både Polen og Ungarn, slik som Borgerinitiativet, prosjektet Frie Domstoler, eller kvinners kamp for rett til selvbestemmelse, skriver innsenderne. Foto fra en demonstrasjon mot Ungarns statsminister Viktor Orban: .Bernadett Szabo /Reuters / NTB
EN NY GIV FOR DEMOKRATI: EU kan knytte demokratiprosjektet opp til viktige understrømmer i både Polen og Ungarn, slik som Borgerinitiativet, prosjektet Frie Domstoler, eller kvinners kamp for rett til selvbestemmelse, skriver innsenderne. Foto fra en demonstrasjon mot Ungarns statsminister Viktor Orban: .Bernadett Szabo /Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jean Monnet, en av grunnleggerne av EU, sa «Hvis jeg skulle gjøre det om igjen fra bunnen av, ville jeg starte med kultur i stedet for kull og stål». EU startet som kjent som en kull- og stålunion og utviklet seg etter hvert videre til en union med sterkere politiske innslag.

I lys av de siste dagenes kuppforsøk på Capitol Hill, oppildnet av en autoritær president som blåser i demokrati, er Monnets refleksjon over kulturens betydning – og da spesielt den politiske kulturen – viktigere enn noensinne.

I dagens Europa har politisk populisme med autoritære undertoner kastet skygger over lange demokratiske tradisjoner, bl.a. Det Østerrikske Frihetspartiet (FPÖ), Alternativ for Tyskland (AfD), og Nasjonal Samling (Rassemblement national) under Marine Le Pens lederskap i Frankrike. Og vi må heller ikke glemme høyrefløyen i Fremskrittspartiet som i beundring for Trump nominerte ham til Nobels fredspris. Men i dag utfordres demokratiet i EU først og fremst i enkelte østeuropeiske land, som Polen og Ungarn.

Da EU på 1990-tallet integrerte tidligere kommunistiske land i Øst-Europa i Unionen, var visjonen å inkludere dem under den vestlige doktrinen om dobbel liberalisme: liberalt marked og liberalt demokrati: For å bli med i EU, måtte statene oppfylle de såkalte økonomiske og politiske «København-kriteriene» (etter København-toppmøtet i juni 1993).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer