KOMMENTARER

EU og Biden trenger hverandre

EU ønsker å gjenopprette sterke bånd til USA, men ønsker et mer likestilt forhold enn før, skriver Einar Hagvaag.

FORNYE VENNSKAP: Presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, ønsker et snarlig toppmøte med Joe Biden når han er innsatt som president i USA. Foto: Olivier Hoslet / REUTERS /NTB
FORNYE VENNSKAP: Presidenten i EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, ønsker et snarlig toppmøte med Joe Biden når han er innsatt som president i USA. Foto: Olivier Hoslet / REUTERS /NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Naturligvis tok EU imot valget av Joe Biden til president i USA med enorm lettelse. Forholdet de to imellom har gått litt opp og ned de siste tiåra, men det har nådd en alle tiders bunn under president Donald Trump. Etter noen nokså vanskelige år med George W. Bush (den yngre), var de toneangivende lederne i EU nærmest henrykte da Barack Obama overtok. Han innfridde ikke alle drømmer, men samarbeidet gikk vesentlig bedre. Så kom fire år med Trump, som kunne få veteraner i EU til å savne Bush. Det var «ørkenvandring over Atlanterhavet», som en vittigper kalte det.

Et historisk sammenfall av omstendigheter har ført til et sterkere samhold i EU. Samtidig har lederne tatt opp igjen tanker om å spille en mer uavhengig rolle i verden.

Det åpenlyse fiendskapet fra Trump har rokket ved det transatlantiske samarbeidet som EU var født med, og tvunget europeerne til å stole på egne krefter. Hans uberegnelige inn- og utfall har pussig nok gått verst ut over to varme venner av USA, verst over forbundskansler Angela Merkel i Tyskland og dernest over tidligere statsminister Theresa May i Storbritannia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer