KOMMENTARER

EU og Spania inn i Gibraltar

Storbritannia må betale en sur pris for «Brexit» i sin koloni Gibraltar, skriver Einar Hagvaag.

HARDT RAMMET: Innbyggere fra Gibraltar krysser rullebanen på flyplassen på vei inn i Spania uten munnbind. Et påbud om munnbind utendørs er opphevet i Gibraltar, som er svært hardt rammet av epidemien, fordi tilstrekkelig mange er vaksinert. Etter en avtale skal grensa til Spania være åpen, mens EU og Spania rykker inn med grensevakter på flyplassen og i havna i dette britiske området. Foto: REUTERS / NTB / Jon Nazca
HARDT RAMMET: Innbyggere fra Gibraltar krysser rullebanen på flyplassen på vei inn i Spania uten munnbind. Et påbud om munnbind utendørs er opphevet i Gibraltar, som er svært hardt rammet av epidemien, fordi tilstrekkelig mange er vaksinert. Etter en avtale skal grensa til Spania være åpen, mens EU og Spania rykker inn med grensevakter på flyplassen og i havna i dette britiske området. Foto: REUTERS / NTB / Jon Nazca Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bare noen timer før årsskiftet inngikk Storbritannia og Spania en avtale om Gibraltar, som i løpet av året, når noen gjenstående småting faller på plass, skal bli en offisiell traktat mellom Storbritannia og EU. Den er både oppsiktsvekkende og underlig, særlig statsrettslig, og den må falle de mest ihuga tilhengerne av «Brexit» tungt for brystet.

På julekvelden talte den britiske statsministeren, Boris Johnson, til folket i fjernsyn for å komme med et gledens budskap om den avtalen han samme dag hadde inngått med EU om det framtidige forholdet. «Vi har tatt tilbake suvereniteten over våre (….) grenser (…) og farvann», slo han fast. Men allerede nyttårskvelden hadde han gitt bort suvereniteten over grensene i Gibraltar, som britene kaller et oversjøisk område, men som Spania kaller en britisk koloni i Spania.

ÅPNER: Storbritannia åpner opp samfunnet igjen og mandag 12. april skal statsminister Boris Johnson på pub og drikke øl. Video: AP Vis mer

Statsborgere fra Norge og alle andre land i EØS og EU kan fritt slippe inn i britiske Gibraltar uten pass og visum, sier avtalen. Men det kan ikke britiske statsborgere som kommer dit fra det britiske øyriket. Gibraltar skal bli en del av Schengen-området, som er uten indre grenser. Men Storbritannia har aldri vært med i dette samarbeidet.

På flyplassen og i havna i Gibraltar skal Frontex, EUs grensestyrke, være utplassert og avgjøre hvem som slipper inn. Dette blir nemlig yttergrenser for Schengen-området. Det vil nok stå noen politifolk fra Gibraltar der også, men Frontex bestemmer. Og Frontex, som underlegges det landet hvor styrken er utplassert, vil i Gibraltar være underlagt styresmaktene i Spania. Bare medlemslandene i Schengen-samarbeidet har tilgang til de omfattende felles dataregistrene. Spania har tilgang, men det har verken Gibraltar eller Storbritannia, så det kommer til å være noen fra Sivilgarden i Spania blant folkene fra Frontex. Etterhvert kommer nok spansk politi til å ta over for Frontex, som etter avtalen skal stå der i fire år.

Gibraltars eneste grense på land, inn i Spania, skal være åpen begge veier. Der ligger hele bakgrunnen for avtalen. Gibraltar, med 34 000 innbyggere, har nærmest vokst sammen med den nesten dobbel så store nabobyen La Línea de la Concepción i Spania, som teller 63 630 innbyggere. Den eneste veien inn i Gibraltar er som ei brei gate i La Línea, som avbrytes av en «bomstasjon», det vil si grensa, før gata går tvers over rullebanen på flyplassen i Gibraltar.

Begge sider av denne grensa er nesten fullstendig avhengige av hverandre. Nå er de begge hardt rammer av pandemien, Gibraltar med verden høyeste antall døde i forhold til folketallet.

Gibraltar er økonomisk helt avhengig av det indre markedet i EU. Innbyggerne i Gibraltar er politisk «bipolare», de rives mellom to motpoler og er tvunget til et valg som de ikke vil ta: I 2002 stemte 99 prosent for å være britiske, i 2016 stemte 96 prosent ja til EU. De snakker gjerne det som kalles «llanito» – en slags «spangelsk» – fordi dagliglivet er så sammenvevd med livet over grensa. Årlig krysses grensa rundt 30 millioner ganger av personer. En tredel av dette er om lag 9000 spanske dagpendlere. De utgjør den største gruppa av rundt 15 000 EU-borgere som arbeider i Gibraltar og holder hjulene der i gang. Økonomien dreier seg stort sett om tjenester, det vil si finans (deri hvitvasking), pengespill på internettet og turisme, i tillegg til smugling av alkohol og tobakk til Spania. Hver innbygger på «Klippen», «El Peñón» og «The Rock», som stedet kalles, må røyke 120 sigaretter om dagen for å brenne av alt det som importeres dit. Gibraltar har fint lite lovlig eksport av varer.

Spania har opplagt mye å tjene på åpen grense. Mellom 1969 og 1982 stengte landet grensa for å prøve å tvinge britene til å gi fra seg kolonien uten å lykkes. Ni tusen arbeidsplasser for spanjoler på «El Peñón» er kjærkomne for La Línea, hvor 35 prosent er arbeidsledige. For Gibraltar er tallet 0,3 prosent. Og Spania solgte varer, og litt tjenester, til Gibraltar verd mer enn 1,4 milliarder euro i 2019. Innbyggerne i trange Gibraltar trenger også land i Spania til boliger og forretninger, som innebærer velkomne investeringer i omlandet, som i tungsindig fattigdom ellers plages av narko-bander og smuglere.

Avtalen utløste lettede sukk på begge sider av grensa, men den har sine fiender på både spansk og britisk side, som krever «suverenitet» og vifter med hver sine flagg. Spanias utenriksminister, Arancha González Laya, kalte den «historisk» på nyttårskvelden, fordi den ikke trekker inn suverenitet i en strid som har pågått fra Traktaten i Utrecht av 1713. Den er en følge av «Brexit», sier hun. Førsteministeren i Gibraltar, Fabian Picardo, sier den «hever seg over 300 års politikk». Da Pablo Casado, lederen i det konservative Folkepartiet (PP) i Spania, anklaget statsminister Pedro Sánchez for å ha «kapitulert» ved å ikke kreve suverenitet over Gibraltar, anbefalte Sánchez ham å lese britiske løssalgsaviser hvor den britiske statsministeren anklages for det samme. Johnson uttrykte seg «helhjertet» fornøyd med avtalen, riktignok samtidig med å love å forsvare britisk suverenitet. Avtalen kommer nok på plass og blir underskrevet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer