KOMMENTARER

EU og Spania inn i Gibraltar

Storbritannia må betale en sur pris for «Brexit» i sin koloni Gibraltar, skriver Einar Hagvaag.

HARDT RAMMET: Innbyggere fra Gibraltar krysser rullebanen på flyplassen på vei inn i Spania uten munnbind. Et påbud om munnbind utendørs er opphevet i Gibraltar, som er svært hardt rammet av epidemien, fordi tilstrekkelig mange er vaksinert. Etter en avtale skal grensa til Spania være åpen, mens EU og Spania rykker inn med grensevakter på flyplassen og i havna i dette britiske området. Foto: REUTERS / NTB / Jon Nazca
HARDT RAMMET: Innbyggere fra Gibraltar krysser rullebanen på flyplassen på vei inn i Spania uten munnbind. Et påbud om munnbind utendørs er opphevet i Gibraltar, som er svært hardt rammet av epidemien, fordi tilstrekkelig mange er vaksinert. Etter en avtale skal grensa til Spania være åpen, mens EU og Spania rykker inn med grensevakter på flyplassen og i havna i dette britiske området. Foto: REUTERS / NTB / Jon Nazca Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Bare noen timer før årsskiftet inngikk Storbritannia og Spania en avtale om Gibraltar, som i løpet av året, når noen gjenstående småting faller på plass, skal bli en offisiell traktat mellom Storbritannia og EU. Den er både oppsiktsvekkende og underlig, særlig statsrettslig, og den må falle de mest ihuga tilhengerne av «Brexit» tungt for brystet.

På julekvelden talte den britiske statsministeren, Boris Johnson, til folket i fjernsyn for å komme med et gledens budskap om den avtalen han samme dag hadde inngått med EU om det framtidige forholdet. «Vi har tatt tilbake suvereniteten over våre (….) grenser (…) og farvann», slo han fast. Men allerede nyttårskvelden hadde han gitt bort suvereniteten over grensene i Gibraltar, som britene kaller et oversjøisk område, men som Spania kaller en britisk koloni i Spania.

Statsborgere fra Norge og alle andre land i EØS og EU kan fritt slippe inn i britiske Gibraltar uten pass og visum, sier avtalen. Men det kan ikke britiske statsborgere som kommer dit fra det britiske øyriket. Gibraltar skal bli en del av Schengen-området, som er uten indre grenser. Men Storbritannia har aldri vært med i dette samarbeidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer