Ukraina er en enorm kornlåve, men den er stengt av krig. EU frykter utbredt hungersnød i mange land i verden dersom ikke dette kornet kommer ut på verdensmarkedet. Ukraina selger i fredstid kalorier nok til å fø 400 millioner mennesker.
Før krigen solgte Ukraina gjennomsnittlig 18 millioner tonn hvete årlig, 24 millioner tonn mais og nesten fem millioner tonn bygg, i tillegg til nesten halvparten av verdens solsikkeolje, mer enn fem millioner tonn. Prisen på hvete har doblet seg på verdensmarkedet etter krigsutbruddet og drevet prisene på matvarer i været. I flere land i Europa har supermarkedene satt et tak på hvor mye solsikkeolje hver kunde kan kjøpe. I Spania har bøndene begynt å dyrke raps igjen, 40 år etter en skandale der giftig olje var blandet inn i rapsolje, som førte til anslått 5000 dødsfall og fire ganger så mange med varige skader.
EU frykter mest følgene utenfor Europa. Tunisia kjøper 53 prosent av sitt forbruk av hvete fra Ukraina, Libya 44 prosent og Egypt 26 prosent, ifølge tall fra EU-kommisjonen. India og Pakistan, med nær 1,7 milliarder innbyggere, er avhengige av Ukraina for nesten halvparten av sitt behov for hvete. Hungersnød og høye priser på mat kan utløse økonomisk krise og sosial uro som igjen kan lede til strømmer av flyktninger som før eller seinere ender i Europa.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger