Det var EU kommisjonens forrige president, Jean-Claude Juncker, som sa det de fleste tenkte, da han tok imot den ungarske statsministeren Viktor Orban til et toppmøte i 2015, med disse ordene:
- Der kommer diktatoren.
Siden har det rent mye vann i havet, og enda flere milliarder av euro inn på budsjettene i regjeringskontorene i Budapest. Dette til tross for at Orban åpent har sabotert sentrale sider av EUs verdigrunnlag, og at mye av disse pengene har blitt brukt til å begunstige Orbans slekt og venner i hans nasjonalistiske Fidez-parti.
Orban er den EU-lederen som ved siden av den polske parti-eieren Jaroslaw Kaczynski har utfordret de liberale demokratiske lovene og normene i EU, for å erstatte det med autoritær tankegang og praksis. I løpet av de tre valgene han har vunnet har han splittet nasjonen, gjort venner og familie styrtrike, og jobbet aktivt for å politisere domstolene og universitetene, og knuse kritisk presse. Det var han som introduserte det paradoksale begrepet «det illiberale demokratiet», og som har forfulgt meningsmotstandere, som mangemilliardæren og filantropen George Soros, på en absolutt illiberal - ja, diktatorisk - måte.
Men nå kan det være slutt. Det er to grunner til det. Den første er krigen i nabolandet Ukraina, der Putin-vennen Orban heller ikke vil spille på lag med EU. Det har imidlertid fått Orbans tradisjonelt eneste allierte i EU, den polske lederen Kaczynski, til å se rødt. Eller snarere, Kaczynski ber Orban om å ta en syns-test så fort som mulig, hvis han ikke ser omfanget av krigsforbrytelsene begått av Putins soldater i Ukraina. Det er dramatisk, fordi Polen og Ungarn alltid har dekket hverandre når de har blitt kritisert for å bryte EUs regler, fordi straff av et land har krevd konsensus blant medlemmene.
Men dette er i ferd med å endre seg. EU åpnet i slutten av april for en måte å straffe Ungarn på for det de mener er lovbrudd. Tidligere i måneden åpnet EU for at unionen kan stanse overføringer til Ungarn for å bryte regelverket. Den nye prosedyren for å stanse overføringer er at minst 55 prosent av medlemslandene, med minst 65 prosent av befolkningen, er enige om det. Mer enn fire prosent av Ungarns BNP er overføringer fra EU.
Det er penger som foran sist valg i april ble lovet bort til blant annet meget generøse barnetrygder for å premiere store barnefamilier og «tradisjonelle verdier», som binder kvinner til kjøkkenbenken.
Omsider, det kan bli vanskeligere å finansiere det «illiberale demokrati», i hvert fall med EU-penger. Det er et stort framskritt for demokratiet, som aldri, aldri, trenger forklarende tilleggsord.