LEDER

EUs stirrekonkurranse med Putin

EUs nødtiltak er uvanlig dristige og inngripende. De trekker politikken i retning av en «norsk» løsning på strømkrisa.

KRISETILTAK: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterte krisetiltak onsdag. Foto: AFP / NTB
KRISETILTAK: EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen presenterte krisetiltak onsdag. Foto: AFP / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

EU er på vei mot drastiske tiltak for å håndtere energikrisa. Onsdag presenterte president i EU-kommisjonen Ursula von der Leyen fem forslag til krisetiltak. De forteller om en union som er forberedt på å gripe dypt inn i markedet, legge sterke føringer på medlemsland og rike selskaper - og samtidig kraftig utfordre Russland.

De fem forslagene er i grove trekk slik:

Krav om strømsparing i landene på fem prosent i de periodene hvor forbruket er høyest.

Inntektstak på strømprodusenter som nå tjener unormalt mye, fordi det koster svært mye mindre å produsere strømmen enn det de kan selge den for i markedet - for eksempel vind, sol og atomkraft. Inntektene skal gå til statene for fordeling blant forbrukerne.

Et solidaritetsfond for fossilselskaper. Selskapene oppfordres til å bidra til fond i medlemslandene som skal bidra til fornybarutvikling, og til forbrukerne.

Støtte til energiselskapenes børshandel, slik at ikke de høye energiprisene fører til en finanskrise.

Pristak på russisk gass - en makspris på gassleveransene som kommer i rør fra Russland.

Alle disse forslagene har i ulike former vært diskutert og foreslått den siste tida. Hovedutfordringen til Europa er at Russlands struping av gassleveranser før krigen, og energikrigen som har brutt ut etter invasjonen i Ukraina, har vippet en sårbar energiomstilling helt ut av balanse. Når gassen fra Russland uteblir, stiger prisen til himmels - og trekker med seg elektrisitetsprisen på veien.

Dette er selve rotårsaken til de høye strømprisene i Norge.

Forslagene er dristige, og de skal forsøke å oppnå flere ting samtidig: Dempe strømforbruket, skaffe finansiering til støttetiltak - og samtidig omfordele den enorme verdiskapingen som krisa skaper i enkelte deler av markedet.

Maksprisen på russisk gass er det aller mest risikable. Europa har redusert forbruket av russisk gass fra 40 prosent til 9 prosent på noen få måneder. Det er oppsiktsvekkende. Nå er det en energi-stillingskrig der europeisk uavhengighet av gassen blir møtt med russisk nedstenging av tilførsel. Dette utløser frykt i Europa for faktisk gasstørke. EU svarer nå tilbake, vel vitende om at Russland gjerne vil selge litt til EU likevel, for en noe lavere pris, fordi inntektene er enorme. Stenger Russland krana helt, har ikke landet noe annet sted å sende gassen. De mangler infrastruktur til å selge den til andre markeder.

I praksis er dette en stirrekonkurranse mellom von der Leyen og Putin.

Fredag skal energiministrene i EU møtes for å diskutere disse tiltakene. Det kan altså komme endringer. Norge som EØS-medlem er ikke nødvendigvis direkte rammet av forslagene, men de vil naturligvis få følger for oss på en rekke ulike måter.

Krigen og den påfølgende energikrisa viser hvor nært vi er koblet til politikken som utformes i Brussel. Vi skulle gjerne sett av Norge satt rundt bordet og fikk et ord med i laget. Vi ville vært i godt selskap. Det er nemlig ikke bare høytflygende prat at vi deler verdier med våre europeiske naboer. Politikken som nå foreslås av kommisjonen ligger nært opp til de tiltakene vi her hjemme allerede har satt i gang - med omfattende strømstøtteordning som i bunn og grunn er finansiert av en energisektor med offentlig eierskap.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer