LEDER

EUs urokråker satt kraftig på plass

De håver inn mest av alle EU-landene i pengestøtte. En avgjørende dom betyr at Polen og Ungarn nå kan straffes økonomisk for å undergrave demokratiet.

SAMMEN MOT RØKLA: Ungarns statsminister Viktor Orban (til venstre), og Polens egentlige leder Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP/NTB
SAMMEN MOT RØKLA: Ungarns statsminister Viktor Orban (til venstre), og Polens egentlige leder Jaroslaw Kaczynski. Foto: AP/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

En betydelig grad av orden er gjenopprettet ved at EU-domstolen denne uka slår fast at land som Polen og Ungarn kan straffes hvis de bryter med reglene som EU-samarbeidet er basert på. Dommen slår fast at økonomiske overføringer kan kuttes hvis medlemsland bryter de demokratiske forutsetningene for medlemskapet. Det betyr at land som Polen og Ungarn ikke lenger åpent kan trampe på EUs verdier, samtidig som de håver inn flest milliarder euro av alle medlemslandene i unionen.

Dommen får også konsekvenser for norske EØS-midler, som går til Polen og Ungarn i egne utjevningsfond. Også Norge er fornøyd med at de kulturkonservative og nasjonalistiske regimene i Polen og Ungarn - som åpent utfordrer de demokratiske spillereglene som EU er basert på - ikke lenger belønnes med norske skattepenger for å undergrave EUs verdigrunnlag.

I Polen har det regjerende Lov og rettferdighetspartiet lenge jobbet for å ta politisk kontroll over domstolene. I tillegg har regjeringen tatt kontroll over deler av pressen, blant annet statskringkastingen, som har blitt en propagandakanal for partiets sosial-konservative og på mange måter reaksjonære program. I tillegg driver regjeringen med utstrakt sensur av landets egen historiefortelling ved å stanse økonomisk støtte til blant annet museer som ikke formidler det nasjonalistiske Polens helte-framstilling av for eksempel 2. verdenskrig. Der blir blant annet polakkers deltakelse i jødeutryddelsene systematisk og bevisst underspilt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer