LEDER

Budsjettforhandlingene:

Exit-rikingene må skattlegges

Hvorfor i alle dager skal man slippe å betale skatten man skylder fordi man har råd til å flytte utenlands?

TRYGG HAVN: I år har mange norske rikinger flyttet til byen Lugano i Sveits. Kanskje fordi man kan slippe unna skatteplikt der? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TRYGG HAVN: I år har mange norske rikinger flyttet til byen Lugano i Sveits. Kanskje fordi man kan slippe unna skatteplikt der? Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

De aller fleste av oss må betale det vi skylder i skatt. Det skulle jo bare mangle.

Unntaket er de som skylder store pengesummer med skatt på aksjegevinster, men som flytter til utlandet i over fem år og dermed får slettet skatten de har utsatt å betale i Norge.

Den såkalte fritaksmodellen gjør nemlig at holdingselskaper (som de fleste rike mennesker har) kan selge aksjer med gevinst uten at de utløser skatteplikt.

Gevinsten man får på aksjer og verdipapirer skattlegges dermed ikke kontinuerlig, men først når du tar ut gevinsten som privatperson. Med mindre du har bodd i utlandet i over fem år. Da forsvinner den skatteplikten.

Altså kan du tjene deg søkkrik på aksjer, utsette skatten, og dermed flytte til utlandet for å få den slettet.

Mang en riking har flyttet til Sveits i løpet av dette året. Folk må selvsagt få bo der de selv ønsker, men vi må regne med at mye av motivasjonen handler om lavere skattetrykk.

Det er altså mye å vinne på å flytte til land som Sveits. Ikke bare får du et generelt lavere skattetrykk, men du kan ende opp med å slippe å betale skatt du skylder den norske staten og fellesskapet.

Det kan ordnes opp i ved å innføre en såkalt exit-skatt.

Kilder bekrefter overfor Dagbladet at SV har tatt opp temaet i budsjettforhandlingene, og at det allerede ligger til beregning i finansdepartementet.

Skatten kan innføres på flere måter. I dag slipper man skatten dersom man bor over fem år i utlandet. Den grensen kan økes kraftig. Eventuelt kan man si at man utløser skatteplikten dersom man melder flytting til et annet land, slik som Tyskland har gjort. Dermed må man gjøre opp for den skatten man skylder dersom man flytter ut av landet.

Skatteplanlegging er ikke for hvermannsen. Det er de rikeste som har anledning til å planlegge hvordan de skal slippe skatt. Folk må få bo hvor de vil i verden, men de kan ikke regne med å slippe skatten de skylder av den grunn.

Dersom SV får med seg regjeringen på innføre en slik skatt, vil den ikke gi inntekter til statskassa neste år. Per nå er det altså ikke snakk om en «ekstraskatt» for å få budsjettet til å gå opp, men den vil være rettferdig og bidra til å opprettholde tilliten til skattesystemet. Foreløpig er signalene fra både Arbeiderpartiet og Senterpartiet positive.

Spørsmål rundt relevans for EØS-avtalen og hvorvidt dette er en lov som gir tilbakevirkende kraft, må utredes nærmere. Intensjonen bør uansett være klar: Vi må tette skattehullene for de rikeste. Exit-skatten må innføres.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer