LEDER

Corona:

Få fart på vaksinene

Dette er fortsatt et kappløp mot viruset.

NYE TILTAK: Dette bekymrer helseminister Ingvild Kjerkol når de nye tiltakene innføres. Foto: Magnus Paus / Reporter: Jesper Nordahl Finsveen Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Mandag kveld hadde Regjeringen Støre igjen pressekonferanse om corona-tiltak, bare en uke etter forrige kraftige innstramming. Nå blir det enda tøffere, både for privatpersoner og næringsliv. Vi går inn i jula med strammere tiltak i skolene, mer munnbindpåbud, nye begrensninger på idrettsarrangementer og i utelivsbransjen. Det blir full nasjonal skjenkestopp - altså forbud mot alkoholservering på utesteder og serveringssteder. Alle kjente kontaktreduserende tiltak har vært lagt på bordet av helsemyndighetene før regjeringens avgjørelse.

Dette skjer fordi det er krise. Helsevesenet er i akutt fare for å overbelastes, det muterte coronaviruset omikron sprer seg som ild i et gammelt bibliotek og de allerede innførte tiltakene er ikke nok til å hindre det. I en risikoanalyse publisert mandag skrev FHI at vi om tre uker kan se opp mot 90.000 og 300.000 tilfeller og 50 til 200 innleggelser hver dag, hvis ikke nye tiltak bremser smitten betydelig.

Ett tiltak er viktigere enn noe annet: Vaksinering. Selv om både tidligere smitte og vaksiner har liten beskyttelse mot omikron, ser forskerne nå at tre doser vaksine beskytter også mot dette. I Danmark får nå alle voksne over 40 år tilbud om tredje dose i løpet av én uke - 3,5 millioner dansker får tilbud om booster-dose før jul. Alle danske barn mellom 5 og 11 år vaksineres nå, slik at alle kan være beskyttet før de kommer tilbake til skolen etter juleferien. Storbritannia setter inn Forsvaret for å kunne gi en tredje dose til alle over 18 år raskere enn den opprinnelige planen, som var innen slutten av januar.

Norge har ikke ennå avgjort om vaksiner skal tilbys barn. Avgjørelsen er vanskelig. Regjeringen bestemte for en måned siden at alle voksne skal få tilbud om en tredje dose innen påske. Alle over 65 år skal få booster-dose før jul og helsepersonell med pasientkontakt skal også prioriteres. Men kommunene har slitt med å levere. Bare en av fire helsearbeidere har fått en tredje dose. Vaksinesentrene har vært svært effektive i kampen mot pandemien, men sliter nå med å skaffe personell. Helsesektoren sliter med stort sykefravær og dette arbeidet har i tillegg vært gjennomført med hjelp av pensjonister og andre eksternt mobiliserte.

STRAMMER INN: Jonas Gahr Støre la mandag 13. desember frem nye tiltak for å bremse smittespredningen av coronaviruset, og da spesielt omikronvarianten. Video: Regjeringen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det er derfor riktig og viktig at regjeringen vil ta i bruk alle mulige midler for å få fart på vaksineringen. Framover skal apotekene og Forsvaret kunne bistå kommunene i arbeidet. Regjeringen korter også inn på intervallet mellom andre og tredje dose, fordi det nå har vist seg at immuniteten faller raskere enn man tidligere har trodd. De bør også snart ta stilling til om vi skal vaksinere friske barn eller ikke.

Dette er fortsatt et kappløp mot viruset.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer