LEDER

Oslofjorden drukner

Få opp tempoet!

Kommunene må skjerpe seg for å redde Oslofjorden.

UT Å REDDE FJORDEN: Miljøminister Espen Barth Eide (Ap) må konstatere at det skorter på oppfølgingen av regjeringens plan for å redde Oslofjorden. Særlig innlandskommunene svikter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
UT Å REDDE FJORDEN: Miljøminister Espen Barth Eide (Ap) må konstatere at det skorter på oppfølgingen av regjeringens plan for å redde Oslofjorden. Særlig innlandskommunene svikter. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Halvannet år etter at regjeringen la fram sin helt nødvendige plan for å redde Oslofjorden fra økologisk krise, viser en evaluering fra Miljødirektoratet at kommunene ikke følger opp. Bare halvparten av de 118 kommunene som ligger i nedbørsfeltet til Oslofjorden, har giddet å rapportere om hvordan de følger opp planen. Bare et av 50 renseanlegg har fått pålegg om nitrogenrensing. Det er for dårlig.

Miljøminister Espen Barth Eide innrømmer allerede at tidsskjemaet kommer til å sprekke. Det har ikke Oslofjorden tid til. Som Dagbladet har omtalt i flere reportasjer de siste åra, er fjorden i ferd med å drukne. Havbunnen er blitt en ørken. Torskestammen er forsvunnet. Årsaken er utslipp fra landbruk, industri og kloakk som har fått pågå i tiår vel vitende om konsekvensene. Regjeringens plan kom på overtid og inneholder flere gode løsninger, men åpenbart skorter det på gjennomføringsevnen, eller kanskje det er viljen det står på.

Kommunene som sokner til Oslofjorden er blant de mest engasjerte, mens de fleste innlandskommunene ikke anstrenger seg synlig for å sette inn tiltak. Det er rimelig arrogant og uansvarlig. Forurensing fra Glomma havner i fjorden, selv om innbyggerne i området ikke har utsikt til den. Slipper du ut en kilo nitrogen i Røros, finner du den igjen i Fredrikstad, som Lasse Bratli i Miljødirektoratet sa da evalueringen ble lagt fram tidligere i uka. Etter prinsippet om at forurenser betaler, plikter også innlandskommunene å gjøre en innsats.

DAGBLADET I LONDON: Store folkemengder har samlet seg rundt Buckingham Palace dagen etter dronning Elizabeths død. Video: Caisa Linea Hagfors/ John T. Pedersen. Vis mer

Det er helt avgjørende for å lykkes at alle kommuner gjør sitt for å gjennomføre planen. Det hjelper ikke at en kommune renser når nabokommunen fortsetter å forurense. Du kan ikke se den grense under vann, som det het i en sketsj. Dette er ingen vits. Miljødirektoratet har pekt ut 50 steder som i løpet av planperioden fram til 2025 må legge om til nitrogenrensing, men foreløpig er det bare kommet ett krav om omlegging. Årsaken kan ha med kostnader å gjøre. Innbyggerne må ut med en drøy tusenlapp ekstra i avgifter per år for å finansiere nitrogenrensing, ifølge anslag.

Landbruksminister Sandra Borch har også en jobb å gjøre. Et forbud mot høstpløying kan være et effektivt tiltak. Både statsrådene og ordførerne vet hva som virker, og hva de fatale konsekvensene er om forurensingen fortsetter som før. Det er ingen tid å miste.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer