KOMMENTARER

Fadermordet

I 34 år har Siv Jensen forsvart Carl I. Hagen. Det er det én grunn til, skriver Martine Aurdal.

GARDERMOEN 2006: Lederskiftet ble begynnelsen på slutten for det nære forholdet mellom Siv Jensen og Carl I. Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB
GARDERMOEN 2006: Lederskiftet ble begynnelsen på slutten for det nære forholdet mellom Siv Jensen og Carl I. Hagen. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nedrig, brønnpisser, historieforfalsker og ukledelig opptatt av sin egen økonomi. Siv Jensen sparer ikke på kruttet, når hun i selvbiografien «Siv. Med egne ord» omtaler Carl I. Hagen.

Først etter at politikere har gått av kommer deres sannhet og bitre kraftsalver fram. Martin Kolberg og Thorbjørn Jagland har nylig demonstrert at Haakon Lies berømte beskrivelse ennå er gyldig: «Ap er faen ikke noen søndagsskole». Nå viser Siv Jensen at Frp faen ikke er noen søndagsskole, heller.

Boka, ført i pennen av tidligere Dagbladet-journalist Gunnar Ringheim, kommer i butikkene bare et halvt år etter at Siv Jensen gikk av som partileder. Jensen ville visstnok få den ut så raskt som overhodet mulig. Hun har mye på hjertet, og særlig om forgjengeren.

Hagen bygde Fremskrittspartiet, løftet Jensen fram og utpekte henne til sin etterfølger. Men etter at hun tok over som partileder i 2006, har forholdet stadig blitt verre. Jensen versjon av dette er et nådeløst oppgjør. Men hun tar ikke noe oppgjør med seg selv og er fremdeles lojal mot sitt prosjekt.

Allerede på bokas første side kommer første spark mot Hagen: «Jeg savner ikke meg selv.» Å savne seg selv var som kjent Hagens begrunnelse for at han i 2010 stilte til valg som ordførerkandidat i Oslo. Jensen føler seg dolket i ryggen av Hagen, gang etter gang etter gang. Alle som har fulgt Frp med et halvt øye de siste 15 åra vet at hun har hatt grunn til det. Oppramsingen av hans mange utfall er likevel rystende.

Jeg skrev bok om og fulgte Siv Jensen gjennom de første månedene hennes som partiformann i 2006. Den gang var hun full av lovord om forgjengeren, og i boka beskrev han henne som talentfull og ambisiøs både på egne og partiets vegne. Hagen sa da at han så seg selv som hennes mentor. Jensen beskrev Hagen som alltid støttende og full av gode råd.

Siv Jensen var bare 18 år da hun meldte seg inn i Frp, 28 år da han plasserte henne som fraksjonsleder i finanskomiteen på Stortinget. Hun beskriver hvordan hun som ung så opp til Carl I. Hagen, at hun syntes det var stas å være i samme rom som ham, og at han var «uovertruffent dyktig». Han var ifølge henne den første politikeren som behersket TV-mediet, en folketaler som alltid tok i bruk uventede virkemidler, som aldri lot seg affisere av bråk og som var «enestående modig».

De fine ordene drukner i den nye fortellingen om de to. Lederskiftet ble begynnelsen på slutten for det nære forholdet. Siv Jensen beskriver uroen hun følte da hun ble partileder: «Ville partigründeren makte å holde fingrene av fatet?» Svaret gir hun selv: Aldri. En lang rekke ganger har Hagen gått ut mot Jensen offentlig, uoffentlig eller på andre måter har motarbeidet henne internt i partiet.

Allerede sommeren 2007 skal partisekretær Geir Mo ha fortalt til Siv Jensen at Carl I. Hagen snakket stygt om henne. Hagen skal ha sagt at han angret på å ha gitt fra seg partiet til en jentunge, at hun var ubrukelig som partileder og at partiet kunne få over 30 prosent ved kommunevalget - hvis hun bare fulgte hans oppskrift.

Siv Jensens respons var ifølge henne selv å strekke seg langt for å gjøre ham fornøyd. Hun hyllet ham så ofte det var naturlig. Frp opprettet en seniororganisasjon, for å gi ham noe å gjøre - og en inntekt. Hagen har nemlig «alltid vært opptatt av sin private økonomi, kanskje litt ukledelig for en politiker som tilsynelatende har interessert seg for den lille manns sak».

Og slik fortsetter historien, om ekteparet Hagens «mer og mer nedrige» utfall mot Jensen, som så vendte det andre kinnet til og strakk seg stadig lenger for å blidgjøre forgjengeren. Hun byr nå på giftige stikk og karakteristikker, og hovering over Oslo Frps katastrofevalg med Hagen som ordførerkandidat.

«Kanskje var det ikke alltid så lurt å følge Carls råd», skriver Jensen.

Hennes fortelling er en fortelling om en forgjenger som vil fortsette livet som hovedperson, som gjør det han kan for å rive ned etterfølgeren og skape debatt rundt hennes person og strategiske valg. Når man leser den, kan man undres på hvorfor hun helt til nå har forsvart Hagen offentlig. Svaret er opplagt: Fordi hun har ment det har tjent Frp best.

Jensen er nådeløs mot Hagen, men snill med seg selv. Hun forteller om de mange skandalene gjennom hennes tid i Frp, men underspiller konsekvent sin egen rolle. Dette er ekstra tydelig i omtalen av Søviknes-saken, Cathrin Rustøens varsling og Leirstein-saken. Jensen utelater helt hvordan hun bidro til å holde lokk på varsler og reflekterer ikke rundt hvordan hun selv ba partifeller slå ned på «spredning av nedrige rykter».

Og selv om hennes lojalitet til den nåværende stortingsrepresentanten fra Oppland er borte, er hun fortsatt lojal mot partiet og dem som skal bringe hennes arv videre.

Siv Jensen er konsekvent velvillig i sine tolkninger av Sylvi Listhaug, rosende i beskrivelsene og avvisende til alle mistanker om politisk uenighet mellom de to. Også denne konflikten skal ifølge Jensen ha blitt blåst opp av Carl I. Hagen, som hun skriver jobbet for at Listhaug skulle ta over som partileder. Jensen sår også splid mellom etterfølgeren og forgjengeren. Nå som Listhaug har tatt over, «mener visst Carl at hun er like ubrukelig som meg».

Jensen skriver at hun aldri vil bli mot Listhaug slik Hagen har vært mot henne. Tida vil vise om dette fadermordet blir etterfulgt av et modermord.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer