KOMMENTARER

Faen. Faen. Faen!

Kjære Oslo-min. Det ikke din skyld at dette går til helvete. Du er utsatt for omsorgssvikt.

Hjelp: Tjenestenæringene i Oslo er i krise. De burde få en krisepakke til jul. Foto: Scanpix
Hjelp: Tjenestenæringene i Oslo er i krise. De burde få en krisepakke til jul. Foto: Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

En gang intervjuet jeg Karin Krog på Bare Jazz i Grensen. Jeg var så starstruck at jeg glemte å betale regningen. Det var to kaffe og et rundstykke. Unnskyld.

Det var så skravlefullt at vi sleit med å finne bord. De spilte jazz over høytalerne, solgte plater i underetasjen, folk drakk kaffe ved bordene utenfor.

Nå er det tomt. I dag stenger dørene. Pandemien kom og pengene ble borte. Etter 24 år er bare blåtonene igjen.

Dette er bare starten.

Faen.

Faen. Faen. Faen.

På Last Train henger et bilde fra oslorockens fødedager. Det ser ut som en hanekamp mellom Turbonegers Thomas Seltzer og Gluecifers Arne Skagen. Last Trains øl har rent som blod gjennom årene til Rock-Oslo, men nå er tappekrana stengt. Baren eies av de ansatte. Nå ber de desperat om hjelp på Bidra.no for å «Komme gjennom møkkaåret 2020».

Faen.

Faen. Faen. Faen.

Åh, Blå! Da det åpnet i 1998 flytta vi nærmest inn. Det var lange køer og en ildtønne utenfor. En kveld tok vi med marshmallows og grilla dem i tønna. Dørvakta kalte meg «Dagbladet» og ga meg klem når jeg kom. Jeg har ikke tall på hvor mange artister jeg har sett på Blå. Til vanlig arrangerer de rundt 400 konserter i året.

Nå er Blå stengt på ubestemt tid. Økonomien går ikke opp.

Faen.

Faen. Faen. Faen.

«Mange av Oslos hjørnesteinsbedrifter står i fare for å forsvinne», sa Raymond Johansen på torsdagens pressekonferanse, «Derfor kommer jeg i dag med et nødrop fra Oslo rådhus: Vi trenger en egen tiltakspakke for Oslo, spesielt innrettet mot uteliv og reiseliv, og spesielt inn mot områdene med høyest ledighet».

«Glem det»-avvisningen han fikk fra Nicolai Astrup var arrogant og pinlig partipolitisk i en pandemi som rammer oss alle.

Hele Norge sliter. Men noen steder sliter litt mer enn andre. Noe steder trenger litt ekstra hjelp mens vi forsøker å holde pandemien i sjakk.

Noen steder trenger rett og slett en krisepakke til jul.

For denne helga skulle millioner av kroner rullet over bar- og restaurantdiskene. Istedet er julebordsesongen avlyst. Barene er lukket, kinoene er stengt, teatrene er låst, restaurantene har gitt opp.

Taxisjåførene har så og si sluttet å kjøre i Oslo sentrum om kvelden, forteller de. For hva er vitsen?

Oslo roper om hjelp, men ropene blir ignorert og latterliggjort av regjeringen.

Dette er omsorgssvikt.

Faen.

Faen. Faen. Faen!

«I løpet av de snart 18 årene Parkteatret har eksistert som bar -og konsertscene har vi betalt mer enn 70 millioner kroner i skatter og avgifter, holdt 50 mennesker med fast jobb, gitt frilansere inntekt, og gledet over 1 million mennesker med kulturopplevelser fordelt på mer enn 6000 arrangementer», skriver daglig leder i Parkteatret, Dan-Michael Danino, på Facebook.

Oslos restaurant-og utelivsbransje er arbeidsplasser, skatteinntekter, verdiskapning, samtaler, kulturopplevelser, forelskelser og familieliv.

Men nå dør byen sakte, men sikkert rundt oss.

Hvis vaksinasjonen går som planlagt kan vi i beste fall begynne å leve normalt til sommeren. Det er over et halvt år til. Hva har dødd i mellomtiden? Hva vil være igjen?

Hvor er egentlig overlevelsesplanen?

Faen.

Faen. Faen. Faen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer