KOMMENTARER

Kjell Ingolf Ropstad:

Fallet

Ropstad har mistet alt han har kjempet for. Nå starter kampen om KrF på nytt.

FELT AV EGEN GRÅDIGHET: Nå skal Stortinget rydde i ordningen med pendlerboliger. Ryddejobben i KrF blir langt vanskeligere, skriver Martine Aurdal. Foto: Annika Byrde / NTB
FELT AV EGEN GRÅDIGHET: Nå skal Stortinget rydde i ordningen med pendlerboliger. Ryddejobben i KrF blir langt vanskeligere, skriver Martine Aurdal. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det gjorde inntrykk å se smerten i Kjell Ingolf Ropstads ansikt på pressekonferansen lørdag. Jeg håper han får vafler og trøst hos sine nærmeste nå. På pressekonferansen framsto han som en oppriktig angrende synder og svarte ydmykt på alle spørsmål. Men avgangen var uunngåelig.

Ropstad gjorde det eneste riktige ved å trekke seg både som statsråd og KrF-leder. Videre etterforskning vil vise om hans kreative skatteplanlegging er straffbar eller ikke. Den er uansett politisk uholdbar. Du kan ikke snyte på skatten og samtidig ha ansvar for statsbudsjettet. Det er så opplagt at Ropstad burde gått av tidligere.

Krisehåndteringens regel nummer én er å legge alle kort på bordet og unnskylde alt med det samme. Ropstad har gjort alt annet enn dette, og dermed latt seg drive fra skanse til skanse. Først avslørte Aftenposten at Ropstad i ti år hadde fått gratis pendlerbolig fordi han var folkeregistrert på gutterommet hjemme hos foreldrene. Det var flaut for familiefaren som i mange av disse åra har eid og leid ut bolig i Oslo-området. Ropstad bedyret at han ikke hadde forsøkt å utnytte systemet, men ville heller ikke betale noe tilbake. Han mente nemlig at han ikke hadde brutt noen regler.

Det var feil, og Ropstad visste det før valget. Han må ha holdt pusten mens Aftenposten avdekket stadig nye detaljer. Først etter KrFs dårligste valg på 85 år avslørte avisa at Ropstad har oppgitt feil opplysninger til Statsministerens kontor. Ved å oppgi at han hadde utgifter til bolig i hjemkommunen slapp Ropstad å skatte av fordelen ved gratis statsrådsbolig og derfor sparte 175 000 kroner i skatt i fjor. Ropstad innrømmet at han har gjort bevisste grep for å slippe skatt. Han har heller ikke betalt skatt for pendlerleilighetene han har hatt som stortingsrepresentant. Totalt skulle Ropstad ifølge Aftenpostens beregninger ha betalt 820 000 kroner i skatt og avgifter.

Nå skal Stortingets presidentskap grundig gå gjennom ordningene på nytt. Det fører forhåpentligvis til opprydding i et system som har vært for lett å misbruke. Det er sannsynligvis flere politikere som skulle skattet av pendlerboligene sine, men som ikke har gjort det. Ryddejobben bør likevel ikke ødelegge ordningen. Politikere skal kunne ta sentrale verv uten å måtte betale for to boliger.

Ryddejobben i KrF blir langt vanskeligere. Partiet er fremdeles splittet etter det opprivende retningsvalget i 2018. I stortingsvalget for ei uke siden havnet KrF under sperregrensa for første gang, de sitter igjen med bare tre representanter på Stortinget. Ropstad er den ene. Dermed må en av de to andre, Olaug Bollestad eller Dag Inge Ulstein, overta som partileder. Heldigvis for KrF er begge solide kandidater.

Nå skal partiet evaluere krisevalget. Og gjennom prosessen med å velge ny partileder, vil retningsvalget igjen ulme i bakgrunnen. Ulstein var enig med Knut Arild Hareide om at KrF burde samarbeide til venstre på den politiske aksen. Bollestad sto sammen med Ropstad i kampen for borgerlig side. De vant som kjent etter en rå maktkamp avtalt på bakrommet med Erna Solberg bak partilederens rygg.

«En historisk mulighet til å presse gjennom endringer i abortloven», sa Ropstad til partiet og velgerne.

Løftet ble brutt, det ble det ingen historiske innstramminger likevel. Statsministerens frieri handlet først og fremst om abortlovens paragraf 2C, som gir rett til abort etter uke tolv av syke fostre. En slik endring fikk aldri flertall, men regjeringen Solberg endret loven på et annet punkt: Fosterreduksjon. Nå må kvinner som vil redusere antall fostre i magen innom en nemnd. Dette gjelder få kvinner og reduserer ikke antall aborter, men innstrammingen var den første endringen i loven på 40 år.

Effekten ble en voldsom motreaksjon, store demonstrasjonstog og en sterk bevisstgjøring rundt abort. Dette førte igjen til intern debatt i andre partier - og at de rødgrønne partiene gikk til valg på ulike forslag om utvidelse av retten til selvbestemt abort. Abortdebatten Ropstad startet kommer til å ende med en liberalisering av loven.

I regjeringsforhandlingene var KrFs største seier at Granavolden-erklæringen ga KrF vetorett i spørsmål om bioteknologi. Partiet fikk lov til å stanse alle forslag om endringer i denne loven, som eggdonasjon og tidlig ultralyd. Men så snart flertallsregjeringen ble en mindretallsregjering, var vetoretten null verdt. Det første Frp gjorde etter at de forlot regjeringskontorene, var å sørge for knusende nederlag for KrF i Stortinget. Frp sikret flertall for alle liberale endringer i bioteknologiloven, mot regjeringens stemmer.

De største seirene for KrF i regjeringen Solberg kom faktisk i budsjettsamarbeidene før de gikk inn i regjering. KrF fikk gjennomslag for lærernormen, som sikrer flere lærerkrefter over hele landet. De fikk også gjennom den første økningen i barnetrygden siden 1996. At Kjell Ingolf Ropstad ble barne- og familieminister, var nettopp ment å følge opp slike satsinger med nye.

Han kjempet og vant. Så tapte han alt. Ropstad tok KrF inn i regjering og ledet det så til partiets dårligste valgresultat siden 1936. Ingen vet hvordan det ville gått dersom Hareide ikke hadde tvunget fram retningsvalget for tre år siden - eller hvis han hadde vunnet fram med sin linje. Men Ropstads tid på toppen fikk i alle fall en sørgelig utgang. Han ble felt av sin egen grådighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer