DEBATT

Forsvarspolitikk:

Famler i blinde

SV synes ikke å se sin historiske sjanse til å spille en forsvarspolitisk rolle etter valget.

SAMARBEID: SV-leder Audun Lysbakken møtte Jonas Gahr Støre for samtaler om regjeringssamarbeid forrige torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB
SAMARBEID: SV-leder Audun Lysbakken møtte Jonas Gahr Støre for samtaler om regjeringssamarbeid forrige torsdag. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
John Berg
John Berg Vis mer

Det vil være bortkastet for SV å mase om Nato-medlemskapet, men Sverige og Finland samarbeider nå så tett med USA og Nato at situasjonen roper på et gjennombrudd for det nordiske forsvarssamarbeidet. Det vil gi Norge tre sikkerhetspolitiske pilarer, ikke bare USA og Nato, men også Norden. Den nordiske pilaren vil kunne bli den tetteste og den som vil kunne redde Forsvarets økonomi, som Solberg-regjeringen satte på kurs mot kollaps.

JULETRADISJON: Fredag 11. desember gjennomførte forsvaret sin tradisjonelle julestjerneformasjon med F-35- og F-16-fly. Se de spektakulære bildene her. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet TV: Foto: Forsvaret Vis mer

Tre punkter kan belyse dette og skjulte årsaker og virkninger: Sverige og Finland, i mindre grad kontinentalt orienterte Danmark, utvikler et stadig tettere samarbeid med USA og Nato som vi blant annet ser på BALTOPS-øvelsene hver sommer. Norge er beskjedent med på BALTOPS, men hos oss har øvelsene ingen politisk dimensjon. Ressursrike medier som NRK og Aftenposten dekker ikke BALTOPS.

Norge inngår stadig nye avtaler om nordiske øvelser, stabssamarbeider og annet, men som Stoltenberg-regjeringen før seg, unnvek Erna Solbergs regjering de virkelig substansielle samarbeidene som kan forplikte og dessuten redde økonomien.

Hovedårsaken ligger i det tidligere forsvarssjef, general Sverre Diesen, i et foredrag i Sverige, med Kungen til stede, kalte «norsk institusjonell motstand». I Forsvarsdepartementet og deler av det militære toppsjiktet vil man ikke spille annenfiolin i tette samarbeider med større, dyktigere og mer nytenkende svensker og iskaldt realistiske finner.

En lang, ubrutt rekke velmenende, men svake, forsvarsministre har latt seg styre av imperiebyggere. Vi forkastet svenske kampfly og valgte F-35, tross at man må ha ant at flyet vil ødelegge forsvarsøkonomien.

Dette er nå bekreftet i amerikanske kostnadsprognoser. USA, Storbritannia, Israel, Australia, Japan og Sør-Korea utvikler nå spesielle operative samvirkekonsepter mellom F-35 og andre kampfly. Noe sånt har ikke Norge initiert her i Norden. Tvert imot, svensker og finner undrer seg for tiden over hvorfor Norge fremdeles sender F-16 til samøvelser, og ikke F-35.

HYGGELIG: SV-leder Audun Lysbakken er torsdag formiddag på et møte hjemme hos Ap-leder Jonas Gahr Støre. Video: Jørgen Gilbrant / Dagbladet. Vis mer

F-35 ble valgt av Stoltenberg-regjeringen i 2008, med daværende statssekretær Espen Barth Eide som reell prosjektleder. (Milliardærer på nettet som ser etter noe å ta Barth Eide på må være blinde og døve). Solberg-regjeringen kunne ha kuttet antallet til tilsvarende det land som Nederland og Sveits anskaffer i forhold til økonomisk bæreevne, 24–28 fly.

Så kunne Norge ha initiert tett samarbeid med svenske og finske kampfly etter samme konsept som USA og de andre nevnte landene. Men dette ville medført gjensidig avhengighet i krig, i form av et felles luftforsvar. Dette trenger vi sårt, og det ville ha gjort oss mindre avhengige av Nato-forsterkninger, men Norge vil ikke. Og vi vil ikke innrømme det.

Slik snek vi oss også unna samarbeid om svenskenes nye og revolusjonerende ubåttype A26 som vil være mye bedre egnet for kysten vår enn tyske 212CD. For kysten har svensker og finner helt annerledes og mer realistiske trusselvurderinger enn oss. Vi henger fast i «institusjonell militærkonservatisme», et annet av Diesens uttrykk i den interne debatten. Det er fremdeles en mulighet for å stanse ubåtkjøpet i Tyskland og gå med svenskene, men da må SV ta initiativet med en eneste gang.

Heller ikke Senterpartiet har oppdaget disse tre sakene. Sp risikerer nå at andre stjeler Slagsvold Vedums kjeledress mens han bader seierrik i champagne. I et svensk-finsk-norsk felles luftforsvar tilknyttet Nato vil Andøya flystasjon kunne få en viktig rolle, og det er i en nordisk sammenheng vi vil kunne bygge ut et totalforsvar på kysten.

SV-ere som står på skansen og vil ut av Nato og erstatte alliansen med et nordisk forsvar, overser én ting: Sverige og Finland samarbeider nå så tett med Nato og amerikanerne at nissen vil flytte med på lasset. Hvis SV ikke tar saken, kan vi være sikre på én ting: Rødt vil ta den. Da blir de den forsvarspolitiske opposisjonen, ikke minst på kysten.

Erna Solbergs regjering lovet en forsvarskommisjon vi ikke har sett noe til. Første skritt må bli å gripe fatt her, med krav til kommisjonens sammensetning og mandat: Av de 52 F-35-flyene vi har i planene, er de seks siste en opsjon. Den må ikke utløses, slik imperiebyggerne utvilsomt har lyst til.

Vi må innse at vi ikke vil ha penger til å bli operative med mer enn 24–28 fly. De første flyene vi mottok var mangelfulle fra produksjonslinjen og blir dyre å oppdatere. Flest mulig må beholdes som de er i USA, der de kan leies ut til andre land som trenger treningstid på flytypen.

Vi må forhandle om kutt ut over opsjonen. USA selv kutter drastisk, da må vi kunne kutte litt.

Videre må ubåtkjøpet i Tyskland stanses og samarbeid innledes med Sverige. Vi må samarbeide nordisk om kystforsvar, blant annet materiellkjøp.

Kjøpet av nye stridsvogner, fulle av kostbar ultrateknologi men foreldede som konsept, må stanses og erstattes med et nordisk samarbeid om framtidas presisjonsvåpen, med droner og annen teknologi.

Som Diesen også sa i foredraget i Sverige: En løsning for Norge bør bli å melde seg inn i det svensk-finske samarbeidet med amerikanerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer