DEBATT

QAnon og konspirasjonteoriar

Fanga mellom gapskratt og hakeslepp

I det seinaste har vi sett ein sjette verdsreligion ta form: QAnon. Guden er Q, og ekspresident Donald Trump er ein av profetane.

OVERRASKANDE: Det som verkeleg er overraskande, ja, nesten sjokkerande, er kor raskt QAnon har nådd ut til alt folket, skriver Jarl Wåge. Bilde fra køen til en kampanjesamling for Donald Trump: Matt Rourke / AP / NTB
OVERRASKANDE: Det som verkeleg er overraskande, ja, nesten sjokkerande, er kor raskt QAnon har nådd ut til alt folket, skriver Jarl Wåge. Bilde fra køen til en kampanjesamling for Donald Trump: Matt Rourke / AP / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi har lenge operert med fem verdsreligionar. Den eldste er hinduismen, som har utvikla seg over fleire tusen år, med eit stort antall gudar. Dei mest kjende er Brahma, Shiva og Vishnu. Nest eldst er jødedommen som byrja å ta form då Abraham la ut på vandring med si ætt for å komme til det landet som Jahve ville forære han.

Kristendommen er 2000 år gammal og har ein allmektig Gud som sende sin eigen son til oss dødelege så vi kan få æveleg liv. Buddhismen blei grunnlagt av Bhudda omlag 400 år fvt. Denne religionen har ingen gud, men meiner at karmaprosessen er ein påliteleg styringsmekanisme. Islam er den yngste av verdsreligionane og blei grunnlagt av profeten Muhammad på 600-talet. Guden heiter Allah, og Muhammad hadde som oppdrag å formidle hans lære.

I det seinaste har vi sett ein sjette verdsreligion ta form: QAnon. Guden er Q, og ekspresident Donald Trump er ein av profetane.

Medan dei etablerte religionane har erverva seg disposisjonsrett over dei evige sanningar, udokumenterte sådanne, riktignok, er QAnon religionen for dei evige løgner. Dokumenterte sådanne. Den QAnon-frelste skare kjøper kvart ord som kjem ut av Q-tastaturet som det er varmt kveitebrød.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer