Klimademonstranter er et vanlig innslag foran Stortinget. Den brede mobiliseringen med over ti organisasjoner da det nye Stortinget skulle samles fredag, har likevel historisk resonans. For tjue år siden møtte Jens Stoltenberg klimademonstranter da han presenterte sin nye regjering. Stoltenbergs første regjering var nettopp dannet etter å ha kastet Kjell Magne Bondevik som statsminister fordi han ikke ville bygge gasskraftverk i Norge.
Bakteppet er noe av det samme for forhandlingspartnerne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold, som møtte på Løvebakken fredag. Klimasaken har vært formende for det som sannsynligvis blir den nye regjeringskonstellasjonen, i og med at SVs brøt ut etter sonderinger hvor oljepolitikken sto sentralt.
Den nye regjeringens utfordringer starter kanskje der, i oljepolitikken hvor SV vil måtte kreve et slags gjennomslag i første budsjettforhandling nå i høst, men det slutter på ingen måte med diskusjonen om sokkelen. Det er nesten vanskelig å se enden på utfordringene, som vil kreve ny og effektiv politikk på en rekke områder, raskt.
Letevirksomhet etter ny olje har blitt en viktig symbolsak i valgkampen, men er bare én del av en rekke problemstillinger for hvordan Norge skal nå målene i Paris-avtalen. Faktisk spiller letevirksomhet ingen rolle for det første, og ganske akutte målet: Å kutte 50-55 prosent av Norges utslipp innen 2030.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger