LEDER

Klimapolitikk i det nye Stortinget:

Får fire harde år

Alt handler ikke om olje i klimapolitikken, men det er ingen trøst for det nye Stortinget. Og i alle fall ikke for den nye regjeringen.

FORHANDLINGSKAMERATENE: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre møtte fredag i det nye Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB
FORHANDLINGSKAMERATENE: Trygve Slagsvold Vedum og Jonas Gahr Støre møtte fredag i det nye Stortinget. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Klimademonstranter er et vanlig innslag foran Stortinget. Den brede mobiliseringen med over ti organisasjoner da det nye Stortinget skulle samles fredag, har likevel historisk resonans. For tjue år siden møtte Jens Stoltenberg klimademonstranter da han presenterte sin nye regjering. Stoltenbergs første regjering var nettopp dannet etter å ha kastet Kjell Magne Bondevik som statsminister fordi han ikke ville bygge gasskraftverk i Norge.

Bakteppet er noe av det samme for forhandlingspartnerne Jonas Gahr Støre (Ap) og Trygve Slagsvold, som møtte på Løvebakken fredag. Klimasaken har vært formende for det som sannsynligvis blir den nye regjeringskonstellasjonen, i og med at SVs brøt ut etter sonderinger hvor oljepolitikken sto sentralt.

Den nye regjeringens utfordringer starter kanskje der, i oljepolitikken hvor SV vil måtte kreve et slags gjennomslag i første budsjettforhandling nå i høst, men det slutter på ingen måte med diskusjonen om sokkelen. Det er nesten vanskelig å se enden på utfordringene, som vil kreve ny og effektiv politikk på en rekke områder, raskt.

Letevirksomhet etter ny olje har blitt en viktig symbolsak i valgkampen, men er bare én del av en rekke problemstillinger for hvordan Norge skal nå målene i Paris-avtalen. Faktisk spiller letevirksomhet ingen rolle for det første, og ganske akutte målet: Å kutte 50-55 prosent av Norges utslipp innen 2030.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.