DEBATT

Psykiatrisk hjelp

Får heller drikke bort sorgen

En flaske vin skal bli 5,75 kroner billigere. Vi kunne heller brukt pengene på å få ventetiden ned i psykiatrien. Men kanskje vi nå trenger avgiftskuttet? I stedet for å ta tak i problemene våre, og betale 1250 kroner timen hos private psykiatere, får vi heller drikke bort våre sorger.

VENTETID: Det knuste mitt sosialdemokratiske hjerte da jeg fikk beskjed om å gå til en helprivat psykolog, fordi jeg der kunne få time raskt. Avtalepsykologene har 1-2 års ventetid, det trengs åpenbart flere behandlere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
VENTETID: Det knuste mitt sosialdemokratiske hjerte da jeg fikk beskjed om å gå til en helprivat psykolog, fordi jeg der kunne få time raskt. Avtalepsykologene har 1-2 års ventetid, det trengs åpenbart flere behandlere, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Tarjei Jensen Bech
Tarjei Jensen Bech Vis mer

«Du trenger mer behandling, men du er for frisk til å få behandling i spesialisthelsetjenesten, du fungerer i hverdagen», avsluttet den sympatiske og dyktige psykologen timen med.

Marerittene om en bevæpnet mann i politiuniform som skyter rundt seg var ikke like påtrengende. Marerittene om skyting som aldri stopper. Å være fanget, å aldri komme seg av den øya. Drømmene om den jævla øya.

Bildet som har brent seg for alltid inn på netthinna, er ikke like påtrengende. Bildet av jenta som løper under oss i vannkanten. Et høyt smell høres. Jenta faller og klamrer seg til en stein. Hun skriker. Jeg føler jeg må gjøre noe for å hjelpe, men kan ikke fordi da vil mannen i politiuniformen se meg.

Maktesløsheten. Det blir stille. Ett ladegrep. 1 skudd, 2 skudd, 3 skudd. Etter det 4 skuddet skriker ikke jenta mer. Hun klamrer seg ikke til steinen. Vannet rundt henne er blitt rødt. Hun er død. Brennmerket i minnet for alltid.

Stress. Hodepine. Dårlig søvn. Angst. Panikk. Problemer med å gå ute blant folk. Slik kan kroppen reagere i perioder. Den er tilbake til 22. juli, i beredskap. Det varer noen dager, kalles posttraumatisk stresslidelse og utløses av triggere.

Symptomene etter 22. juli var ikke lenger like aktiv. Kanskje det er taktikken? Ha så lange ventelister i psykiatrien at når man har ventet i nesten ni måneder, kan man skrives ut igjen. Så får man vente ni måneder igjen om symptomene plutselig skulle finne på å komme tilbake, og skrives ut nok en gang fordi «du er for frisk» til å få behandling. Det å bli skutt, overleve et terrorangrep, og fortsatt ha posttraumatisk stress, er ikke nok. Du er fortsatt for frisk fordi du går på jobb. Greier å studere. Du fungerer sosialt.

Det knuste mitt sosialdemokratiske hjerte da jeg fikk beskjed om å gå til en helprivat psykolog, fordi jeg der kunne få time raskt. Avtalepsykologene er ikke noe vits å vente på, de har 1-2 års ventetid. Det trengs åpenbart flere behandlere. Og mer penger til psykiatrien i spesialisthelsetjenesten. Det vinner fellesskapet på i lengden.

Problemet er at dette gjelder langt flere enn meg. Det er mange som har traumer og behov for hjelp. Hva skjer med mennesker når hjelpen ikke er der når de trenger den? Hva med de som ikke har råd til 1250 kroner per time? Psykiatrien er rigget opp for å skape sosiale forskjeller i helsevesenet og samfunnet. Risikoen for å falle ut er stor. Det taper fellesskapet på.

Det hjelper lite at statsministeren oppfordrer folk som har det tøft å søke hjelp når hjelpen i det offentlige ikke er der. Når du blir kalt «for frisk», men behandleren mener du trenger mer behandling. Når man så anbefaler privat behandling istedet, knuser det meg. De må vente, alle de som ikke kan ta seg råd til det. De som opplever livet mørkt.

Jeg vil alltids klare meg. Det gjør jeg bestandig. Problemet er de som ikke gjør det.

Det blir 5,75 kroner i avgiftskutt på en flaske vin. Regjering og Storting kunne heller brukt pengene på å få ventetiden i psykiatrien ned. Men kanskje vi nå trenger avgiftskuttet på vin. Så kan vi istedenfor å ta tak i problemene våre, heller drikke bort våre sorger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer