DEBATT

Netthandel

Får hjelp av regjeringen

Netthandelen økte med 32 prosent i 2020 og med over 50 prosent hittil i år. De utenlandske øker sin andel av det norske markedet, fortsatt hjulpet av konkurransefordeler gitt av den norske regjeringen.

KONKURANSEFORDEL: Problemet er at regjeringen har innført et midlertidig deklarasjonsfritak for varer kjøpt i utenlandske nettbutikker med verdi under 350 kroner, og dette fritaket fortsetter. skriver artikkelforfatteren. Amazon er en av verdens største aktører innen netthandel. Foto: David Becker / AFP
KONKURANSEFORDEL: Problemet er at regjeringen har innført et midlertidig deklarasjonsfritak for varer kjøpt i utenlandske nettbutikker med verdi under 350 kroner, og dette fritaket fortsetter. skriver artikkelforfatteren. Amazon er en av verdens største aktører innen netthandel. Foto: David Becker / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Ivar Horneland Kristensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Ivar Horneland Kristensen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

Netthandelen økte med 32 prosent i 2020 og med over 50 prosent hittil i år. De utenlandske øker sin andel av det norske markedet, fortsatt hjulpet av konkurransefordeler gitt av den norske regjeringen.

UTØYA: Leder i Arbeiderpartiet, Jonas Gahr Støre, deler sine tanker om tiårsmarkeringen til terroren på Utøya. Reporter: Steinar Solås Suvatne Video: Christian Fjermeros Vis mer

Mange tror kanskje at problemet ble løst da 350-kronersgrensen ble fjernet. Heldigvis ble moms-ordningen VAT On E-Commerce (VOEC) etablert 1. april 2020. Mange utenlandske nettaktører som selger til norske kunder, har nå registrert seg i VOEC. Det er bra.

Problemet er at regjeringen har innført et midlertidig deklarasjonsfritak for varer kjøpt i utenlandske nettbutikker med verdi under 350 kroner, og dette fritaket fortsetter etter 1. juli, da vi og markedet trodde det skulle bort. Dessuten gir regjeringen utenlandske registrerte nettbutikker et tollfritak for tekstilvarer med verdi under 3000 kroner, mens norske aktører må betale opptil 10,7 prosent toll på varene.

Virkes medlemmer i handelen melder om nye konkurrenter i våre naboland som ikke har registrert seg i VOEC, og som dermed sannsynligvis heller ikke beregner moms når de selger varer til Norge. En stor andel av disse varene, anslagsvis tre av fire, har verdi under 350 kroner. For å komme i gang med den nye VOEC-ordningen og unngå en opphopning av varer, ble det innført et midlertidig deklarasjonsfritak.

Nå oppgir Tolletaten på sine nettsider at deklarasjonsfritaket videreføres etter 1.juli. Det gir et uheldig signal til utenlandske nettaktører om at det er stor sannsynlighet for at varer uten moms kan selges fritt til norske kunder. Dette undergraver VOEC-ordningen og skaper ulike vilkår, samtidig som det bidrar til omfattende momsunndragelse, noe Norge skulle motvirke.

Vi fortsetter å undre oss over regjeringens hang til å gi bortelaget fordeler på bekostning av norske bedrifter og arbeidsplasser. Norske bedrifter må ha like vilkår, skal de klare å omstille seg.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer