DEBATT

Smittevernbrudd og permitteringer

Får uholdbare konsekvenser for noen

Hvor stor forskjell skal vi la det være på konsekvensene av smittevernbrudd for Erna og flyktninger med oppholdstillatelse?

SMITTEVERNBRUDD: Hvor stor forskjell skal vi la det være på konsekvensene av smittevernbrudd for Erna Solberg og flyktninger med oppholdstillatelse, spør innsenderen. Bildet: Hallingstuene, Geilo, der statsministerens 60-årsdag ble markert. Foto: Preben Ørpetveit Solberg / Hallingdølen / NTB
SMITTEVERNBRUDD: Hvor stor forskjell skal vi la det være på konsekvensene av smittevernbrudd for Erna Solberg og flyktninger med oppholdstillatelse, spør innsenderen. Bildet: Hallingstuene, Geilo, der statsministerens 60-årsdag ble markert. Foto: Preben Ørpetveit Solberg / Hallingdølen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

At pandemien rammer skeivt er velkjent. Men hvor skeivt og urettferdig vi lar den ramme er et politisk valg. Hvor stor forskjell skal vi la det være på konsekvensene av smittevernbrudd for Erna og flyktninger med oppholdstillatelse? Skal konsekvensen av å bli permittert fra jobb virkelig være at du ikke får gjenforenes med barn og ektefelle?

ALVOR: Statsminister Erna Solberg (H) røper når hun virkelig forsto alvoret i corona-situasjonen. Foto: Jostein Sletten. Reporter: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

I jobben min er jeg vant til å se konsekvensene av at retten rammer ulikt. Jeg er vant til at stadig nye krav til permanent oppholdstillatelse gjør at det er de mest ressurssterke flyktningene som kan føle ekte trygghet og tilhørighet til Norge.

Jeg er vant til at å ha gitt uriktige eller mangelfulle opplysninger når en kom til Norge for 20 år siden gjør at du mister statsborgerskap og kanskje også oppholdstillatelse.

Jeg er vant til at flyktninger jobber fulltid ved siden av introduksjonsprogram for å oppfylle kravene til inntekt for å hente familien sin fra en flyktningleir.

Jeg er vant til at politikerne snakker om viktigheten av integrering.

Jeg er derfor også vant til å se konsekvensen av politikken: Når det stilles så tøffe krav til familieinnvandring og permanent opphold, går flyktninger heller ut i ufaglærte stillinger med lav lønn og dårlige arbeidsforhold enn å lære norsk og få anerkjent kvalifikasjonene sine.

Men jeg er ikke vant til det vi ser nå. Konsekvensene av en pandemi rammer så himmelvidt ulikt, samtidig som det finnes enkle grep som kan bøte på noe av dette. I dette innlegget skal jeg løfte to problemstillinger jeg har møtt i jobben de siste månedene, og komme med to enkle løsninger som jeg ber regjeringen og Stortinget om å vurdere.

For det første får brudd på smittevernreglene dramatisk ulike konsekvenser for folk. Jeg har hatt klienter som har brutt smittevernreglene ved å være samlet over ti stykker, den gang det var grensen, og som derfor har fått fem til ti tusen kroner i bot. Det er så sin sak at byrden av en bot i den størrelsesordenen er mye større dersom du i utgangspunktet er fattig enn om du for eksempel har statsministerlønn.

Flate bøter rammer ulikt. Der en statsminister med godt over millionen i lønn neppe merker den økonomiske konsekvensen av å bli ilagt bot, vil andre bøtelagte kanskje måtte stramme inn på matbudsjettet, ta opp forbrukslån, havne bakpå med husleia eller droppe årets budsjett på klær og sko.

Men for noen blir konsekvensene enda større.

Enda mer alvorlig er det at politiet gir flyktninger med oppholdstillatelse forhåndsvarsel om utvisning for relativt lite alvorlige smittevernbrudd. Det er en unødvendig stein til børen. Dette er altså mennesker med rett til å være i Norge. De jobber, de betaler skatt. De har et beskyttelsesbehov. Likevel skal en bot på fem tusen kroner kunne føre til utvisning, mener politiet.

Jeg tror nok at svarene på disse forhåndsvarslene fører til at det ikke blir fattet vedtak om utvisning. Norge er fortsatt forpliktet til å gi opphold til flyktninger med et dokumentert beskyttelsesbehov, uansett om de har møttes flere enn ti, eller fem, eller to. Det vil nok heller ikke anses som en forholdsmessig reaksjon av UDI eller domstolen. Men den usikkerheten et varsel om utvisning medfører, og den enorme ulikheten i konsekvensene man møter for å ikke ha overholdt alle smittevernregler, er uholdbar.

Derfor er det første forslaget mitt at det utformes en instruks til politiet om at det ikke skal opprettes sak om utvisning for folk med oppholdstillatelse for mindre brudd på smittevernloven.

For det andre har det begynt å komme avslag fra UDI på søknader om familieinnvandring fordi folk er permittert fra jobbene sine. Dagpenger telles nemlig ikke som inntekt når du søker familieinnvandring. En side av saken er at permitterte får lavere inntekt enn når de står i full jobb. Konsekvensene av det er mye større for folk som akkurat klarer seg på lønna si enn for dem som har høy lønn og et forbruk som kan justeres.

En annen sak er at permitterte får avslag på søknader om familieinnvandring selv om det er sannsynlig at de kommer i full jobb igjen. De får avslag fordi dagpenger ikke teller som inntekt. Det er uholdbart at permisjon fra jobb som følge av pandemien fører til at familier ikke får leve sammen.

Statsminister Erna Solberg beklager etter at hun brøt smittevernreglene i sitt eget 60-årslag. Vis mer

Derfor er det andre forslaget mitt at lovgiver endrer gjeldende utlendingsforskrift slik at dagpenger skal telle som inntekt, og at for folk som er permittert er det den lønna de hadde fått dersom de ikke var permittert som skal telle for søknader om familieinnvandring fram til pandemien er over.

Kjære Erna, og alle andre politikere. Vær så snill. Treff noen enkle kompenserende tiltak slik at konsekvensene av pandemien, som rammer skeivt, urettferdig og ulikt, ikke forblir like uholdbare.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer