DEBATT

Kulturstøtte:

Får vond smak i munnen

Kulturministeren og kulturdepartementet bestemte at mat og drikke ikke er kultur, og dermed ekskluderes man fra støtteordningen under pandemien.

NESTEN SOM VANLIG: Vi vanlige kulturtilbydere opplever store begrensninger, blodrøde tall og en frykt for om man overlever eller ikke. Samtidig får Arendalsuka, et enormt arrangement for samfunnseliten, gå nesten som vanlig, skriver innsenderen. Bilde fra Pollen i Arendal. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NESTEN SOM VANLIG: Vi vanlige kulturtilbydere opplever store begrensninger, blodrøde tall og en frykt for om man overlever eller ikke. Samtidig får Arendalsuka, et enormt arrangement for samfunnseliten, gå nesten som vanlig, skriver innsenderen. Bilde fra Pollen i Arendal. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Lars Madsen
Lars Madsen Vis mer

Samtidig som forestillinger, konserter, festivaler og mat- og drikkearrangementer i beste fall nedskaleres kraftig, samles samfunnseliten for et arrangement der forskningen viser at jo mer penger man bruker, jo mer føler man at man får igjen for å delta.

Som en liten kulturaktør har jeg verken tilgang på skattebetalernes midler eller folks medlemskontingenter for å betale for deltakelse på «demokratiets dansegulv» – altså Arendalsuka.

I fjor tvang pandemien meg til å avlyse fem brennevinsfestivaler, noe som var riktig slik pandemisituasjonen var. Regjeringen lovte som kjent å stille opp med støtte, men billettene mine til mat og drikkearrangementer var ikke riktige billetter. Kulturministeren og kulturdepartementet bestemte at mat og drikke ikke er kultur, og dermed ekskluderes man fra støtteordningen.

Jeg tviler ikke på at kulturministeren jubler oppriktig for norske gull i Bocuse d’Or eller stjerner i Michelin. Dermed blir jeg ekstra provosert når rakefiskfestivaler, akevittfestivaler, spekematfestivaler, mine ginfestivaler og andre ikke er kulturelle nok for statsråden. Norske råvarer er blant de beste og reneste i verden og med vår rike kulturarv er det ikke rart vi leverer håndverksprodukter i verdensklasse.

BERGEN: Over 2000 mennesker skal ha samlet seg i Nygårdsparken i Bergen i anledning fadderuka i byen. Vis mer

Likevel dukker verken ordet matkultur eller drikkekultur opp når man søker i programmet for Arendalsuka. Heldigvis er jeg ikke i tvil om at Arendals restauranter, kafeer og barer er flinke til å vise fram både lokale og nasjonale matskatter.

Myndighetene har gjort mye riktig siden pandemien traff landet, men for oss som har falt mellom stolene siden mars 2020 har usikkerheten og tapet vært ekstra tungt å bære.

Vi vanlige kulturtilbydere opplever store begrensninger, blodrøde tall og en frykt for om man overlever eller ikke. Samtidig får et enormt arrangement for samfunnseliten gå nesten som vanlig. Dermed sitter jeg igjen med en vond smak i munnen når jeg vet at de fleste vanlige folk og små bedrifter ikke har råd til å bli med på innflytelsesfesten.

Jeg får nøye meg med å håpe at kulturministeren og de andre partiene får prøve nok norske håndverksprodukter til at vi ikke blir glemt igjen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer