KOMMENTARER

Farefull ferd gjennom dødsspiralen

Konfliktnivået mellom Iran og Israel stiger kraftig.

MEKTIGE AYATOLLAER: Iranske myndigheter viste fram mye av sitt våpenarsenal da 42-årsdagen for den islamske revolusjonen ble feiret 10. februar. Bildet er fra Frihetsplassen i Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/NTB Scanpix
MEKTIGE AYATOLLAER: Iranske myndigheter viste fram mye av sitt våpenarsenal da 42-årsdagen for den islamske revolusjonen ble feiret 10. februar. Bildet er fra Frihetsplassen i Teheran. Foto: Ebrahim Noroozi/AP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Lørdag skjedde det igjen, denne gang utenfor det syriske oljeraffineriet i Baniyas ved Middelhavskysten. En iransk oljetanker ble angrepet – trolig av israelerne. Meldingene gikk ut på det dreide seg om et droneangrep med utspring i libanesisk territorialfarvann. Der opererer israelske krigsskip med ujevne mellomrom.

Nå venter man bare på en iransk gjengjeldelsesaksjon, for slikt er vanlig i skyggekrigen mellom Israel og Iran. På denne måten får dødsspiralen en ny omdreining.

Når israelerne ber iranerne hoppe, hopper de, men foreløpig ikke så høyt.

Aksjoner og motaksjoner har vært vanlige i det sterkt betente forholdet mellom Israel og Iran i mange år. Men det har toppet seg i år, og årsaken er Joe Bidens inntreden i Det hvite hus. Han han satt i gang prosessen med å gjenoppta atomforhandlingene med Iran, noe Israel, anført av sin korrupsjonstiltalte statsminister Benjamin Netanyahu, ikke vil ha noe av.

I løpet av de siste ukene er mer enn et dusin iranske skip lastet med olje til Syria angrepet av israelerne, stort sett i Rødehavet. Flere israelske skip er angrepet av iranerne i motaksjoner. Hittil har dette nesten vært for en barnelek å regne, for skadene på båtene har vært minimale. I de fleste tilfellene har det dreid seg om små magnetminer festet til skipenes skrog.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer