DEBATT

Atomvåpenforbud

Faren for atomvåpen øker

Det er skremmende at Michael Tetzschner undergraver normen atomvåpenforbudet skaper, og tviholder på ideen om at det å true andre land med bruk av masseødeleggelsesvåpen bidrar til vår trygghet.

MASSEMORD: Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen, og er uttrykk for at et flertall av verdens stater anser det som utdatert, uakseptabelt og illegitimt å true med massemord av sivile, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
MASSEMORD: Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen, og er uttrykk for at et flertall av verdens stater anser det som utdatert, uakseptabelt og illegitimt å true med massemord av sivile, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

122 stater, et overveldende flertall av FNs medlemsland, vedtok i 2017 et forbud mot atomvåpen. Nå har 50 stater ratifisert avtalen og forbudet trer i kraft. Som et lite land har vi alt å tjene på å støtte multilaterale avtaler i FN og bygge opp under en rettsbasert verdensorden.

Folkerettens kanskje viktigste funksjon er å etablere normer og markere hva vi som internasjonalt samfunn godtar. Atomvåpenforbudet etablerer en ny og strengere norm mot atomvåpen, og er uttrykk for at et flertall av verdens stater anser det som utdatert, uakseptabelt og illegitimt å true med massemord av sivile.

Det er skremmende at Michael Tetzschner undergraver normen atomvåpenforbudet skaper, og tviholder på ideen om at det å true andre land med bruk av masseødeleggelsesvåpen bidrar til vår trygghet.

FNs atomvåpenforbud endrer dynamikken i internasjonalt nedrustningsarbeid. Stilt ovenfor den nye avtalen, blir Norge og andre land i allianser med atomvåpenstater tvunget til å velge: Ønsker vi å forsvare noen staters mulighet til å inneha atomvåpen, eller vil vi være med på den globale dugnaden for å stigmatisere disse masseødeleggelsesvåpnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer