LEDER

Gjenåpningen:

Faren for en fjerde bølge

Det er få uker til befolkningen har vesentlig bedre beskyttelse gjennom vaksinering. Inntil da er det riktig å gå forsiktig fram.

LETTELSER FRA TORSDAG: Statsminister Erna Solberg la forrige uke fram planen for framdrift i åpningen i Norge. Torsdag lettes tiltakene. Foto: Terje Pedersen / NTB
LETTELSER FRA TORSDAG: Statsminister Erna Solberg la forrige uke fram planen for framdrift i åpningen i Norge. Torsdag lettes tiltakene. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag skjer den første omfattende, nasjonale gjenåpningen i pandemien. Det er en påholden og desentralisert åpning. Regjeringens retningslinjer skal vurderes lokalt. Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier til NTB at det er viktig at kommunene ikke går for raskt fram i gjenåpningen. Mer ansvar legges på kommunene når Norge nasjonalt åpner opp.

FLERE TUSEN: Flere tusen mennesker har samlet seg i gatene før storkampen mellom de danske lagene Brøndby og FC Nordsjælland mandag ettermiddag. Video: B.T. Vis mer

Formaningen om forsiktighet er utvilsomt på sin plass. Mange steder i landet foregår en oppblomstring av smitten. I Hammerfest sier de lokale myndighetene at smittespredningen er ute av kontroll. Deler av smittebildet settes i sammenheng med økt mobilitet og festing rundt 17. mai. Et høyt og vedvarende smittenivå øker faren for at mutanter får etablere og spre seg.

Regjeringen forsøker å berolige folk som har såkalt «gjenåpningsangst». Ifølge statssekretær Saliba Andreas Korkunc skjer ikke lettelsene før det er forsvarlig. «Det kan folk være trygge på», sier statssekretæren i helsedepartementet.

Så enkelt er det ikke. Flere medisinske fagfolk advarer mot gjenåpningen. Smittevernprofessor Bjørg Marit Andersen sier til NTB at gjenåpningen ikke er forsvarlig og at det er fare for en fjerde smittebølge. Andersen peker på at antall nysmittede per døgn ligger stabilt høyt, uten å gå raskt nok ned. Smittevernprofessor Jørn Klein ved Universitetet i Sørøst advarer mot å godta en situasjon med høy smitte selv om tallet på innlagte er lavt.

Steinar Westin, professor i sosialmedisin ved NTNU, sier til NTB at den siste tidas smittetall gjør ham usikker på hvor forsvarlig gjenåpningen er. Han peker på at assisterende helsedirektør Nakstad tidligere har antydet at vi må ned på mindre enn 200 smittede på landsbasis før vi åpner opp samfunnet. Westin viser til at smittetallet sist fredag lå på 714. De siste ukene har smittetallet ifølge FHI ligget rundt 400-500 tilfeller.

Nøkkelen til en trygg gjenåpning er omfanget av vaksineringen. I dag har ca. 30 prosent av befolkningen fått første dose. Det er uenighet om hvor stor andel som kreves for at vaksinen blir sterkere enn viruset. Anslagene varierer mellom 60 og 80 prosent av befolkningen.

Alle skjønner behovet for å vende tilbake til en mer normal hverdag. Men prisen kan bli for høy. En omfattende gjenåpning som må reverseres på grunn av økte smittetall, vil være skadelig for både folkehelsen og myndighetenes omdømme og tillit. Det er få uker til befolkningen har vesentlig bedre beskyttelse gjennom vaksinering. Inntil da er det riktig å gå forsiktig fram.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer