DEBATT

Barnehager:

Farer med eventyr

Tina Bru har den siste tida engasjert seg sterkt i debatt om barnehager. Det er fint, selv om ministeren burde etterstrebe litt mer fakta og litt mindre eventyr i sin framstilling.

SNART OVER: Selv om Tina Bru plutselig ikke forstår enkel kommuneøkonomi, så forstår nok også hun at de kommersielle kjedenes eventyr i velferden straks er over, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
SNART OVER: Selv om Tina Bru plutselig ikke forstår enkel kommuneøkonomi, så forstår nok også hun at de kommersielle kjedenes eventyr i velferden straks er over, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Tina Bru, sittende olje- og energiminister, har den siste tida engasjert seg sterkt i debatt om barnehager. Det er fint, selv om ministeren burde etterstrebe litt mer fakta og litt mindre eventyr i sin framstilling. Bru vil at store kommersielle aktører skal få drive barnehager, framfor at kommuner kjøper barnehager og drifter dem selv.

Det som er overraskende, er at Bru åpenbart ikke aner noe om barnehagene hun skyver fram som skrekkeksempler på dårlig økonomistyring i Oslo.

For når Bru skriver: «Midt i coronakrisen kjøper altså Oslo-byrådet en velfungerende privat barnehage til 65 millioner kroner,» og legger ut om hvordan logoen på en barnehage virker være viktigere enn kvaliteten, tar hun feil.

Aller først: Det er riktig at flertallet i Oslo, bestående av Rødt, Ap, Sv og Mdg, har kjøpt en barnehage til 65 millioner kroner. Dette er villet politikk, og et direkte resultat av Rødts gjennomslag i 2015 om å stoppe nye kommersielle barnehager i Oslo.

Barnehagen Tina Bru skriver om, Nybyen, var en av Espiras planlagte barnehager som ikke fikk driftstilskudd som følge av Rødts gjennomslag for profittfrie barnehager. Nybyen barnehage har aldri vært en velfungerende privat barnehage, slik Bru påstår. Det har faktisk aldri gått et eneste barn i Espira Nybyen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.