LEDER

Kina og Nato:

Farlig kryping

Erna Solbergs forsøk på å «ødelegge» Jens Stoltenbergs strategi for Nato er lett å gjennomskue.

FORMALISERT KRYPING: Statsminister Erna Solberg med president Xi Jinping i Kina for å gjenoppta politisk og økonomisk samarbeid. Regjeringen signerte for fem år siden en avtale som sier at Norge ikke skal gjøre noe som kan skade forholdet til Kina. Foto: Heiko Junge / NTB
FORMALISERT KRYPING: Statsminister Erna Solberg med president Xi Jinping i Kina for å gjenoppta politisk og økonomisk samarbeid. Regjeringen signerte for fem år siden en avtale som sier at Norge ikke skal gjøre noe som kan skade forholdet til Kina. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

To uker før Nato-toppmøtet varsler statsminister Erna Solberg at hun vil dempe ambisjonsnivået i alliansens nye strategi. Nato-sjef Jens Stoltenberg har jobbet med strategien mot 2030 i to år, og la i fjor sommer fram sine første tanker om programmet. Stoltenberg pekte på Kina som den største trusselen mot åpne samfunn og vil at Nato skal ha et mye sterkere fokus på dette enn før. I tillegg uttalte Stoltenberg at han vil gjøre Nato til en global politisk allianse, i tettere samarbeid med land som Australia, Japan, New Zealand og Sør-Korea. Generalsekretæren vil også at Nato-landene må bli mer opptatt av klimaendringene.

Dette mener altså Solberg er å gå for langt. Hun sier til VG at «Det er ikke et poeng at Nato skal være alle mulige steder» og at hun vil være «veldig tilbakeholden med hvor vi skal bruke Nato og hvor det kan være nyttig».

Erna Solbergs forsøk på å «ødelegge» Jens Stoltenbergs strategi for Nato er lett å gjennomskue. Det er et forsøk på å blidgjøre Kina. Regjeringen er nær ved å lande en frihandelsavtale. De første forhandlingene begynte i 2008, men ble avbrutt da Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris to år seinere. Forholdet mellom Kina og Norge var iskaldt i åra etterpå og uten politisk kontakt i seks år. Kontakten ble ikke gjenopprettet før Erna Solbergs regjering for fem år siden signerte en avtale som formaliserte regjeringens kryping for supermakten. Avtalen sier at Norge ikke skal gjøre noe som kan skade forholdet til Kina. En slik avtale nektet Solbergs forgjenger som statsminister å signere. Altså Jens Stoltenberg.

Sikkerhetssituasjonen i verden er i dramatisk endring. For første gang på flere hundre år vil snart en autoritær makt bli verdens sterkeste land. Kina er allerede teknologisk ledende og er på god vei til å bli den største økonomien. De siste fem åra har de rustet tungt opp militært. Landet bruker internett til overvåking og kontroll, både av egne borgere og til å drive etterretning verden over.

Dette er opplagt et viktig nytt fokus for vår forsvarsallianse. Det er like opplagt at regjeringen er langt mer opptatt av norske næringsinteresser og livredde for å gjøre noe som kan skape uro i forholdet. Regjeringens vilje til å knytte Norge tettere opp til den autoritære supermakten har ført til en lang rekke underlige innspill fra Solberg, som først og fremst tar Kina i forsvar.

Når hun nå aktivt jobber imot Natos fokus på Kina er det både pinlig og farlig kryping.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer