Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Farlig mektig

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Siden første januar i fjor er Telenor skrevet om 5722 ganger i Atekst mediearkiv. Det er nesten ti artikler per dag. Tallet viser hvor sentral Telenor er blitt. Det illustrerer også problemene som dukker opp når Telenor enten eier, har eierandeler eller samarbeidsavtaler med mediene som skal dekke Telenor.

I norsk medievirkelighet er Telenor i dag en kjempe. Schibsted er i sammenlikning en dverg, NRK og TV2 knapt synlige. I A-pressen kunne Telenor kjøpe aksjer for en halv milliard uten å grave for dypt i lommene. Dagens Næringslivs versjon av kjøpshistorien gir grunn til bekymring. Mye tyder på at oppkjøpet ble gjort i samforstand med LO, som ikke ønsket finske Sanoma som eier.

  • Ønsket om sterke norske bedrifter har sin pris. For hvis norske bedrifter skal vokse til i det minste å bli store dverger internasjonalt, blir de dominerende kjemper innenlands. SAS og Braathens, Kværner og Aker Maritime er blant eksemplene. Det synes som ønskene om innenlandsk konkurranse og internasjonal slagkraft vanskelig lar seg kombinere.
  • Særlig problematisk er dette i mediebransjen. Telenor eier satellitter, bredbånd, kabelanlegg og fjernsynskanaler. De både distribuerer og leverer innhold. De er blitt dørvakta inn til de nye mediene, der NRK, TV2 og andre må danse etter Telenors pipe hvis de vil være med.
  • Andre land har lovgivning som begrenser selskapers rett til samtidig å være distributør og leverandør av medier. Fri adgang til begge deler gir stor maktkonsentrasjon. Telenor er ingen tradisjonell mediebedrift, der den frie presses prinsipper har grodd inn i veggene. For Telenor er målet overskudd, midlet markedsmakt. Både Telenor og NRK er blitt aksjeselskaper, men bare NRK har et mediemandat fra sin eier. Men staten eier fortsatt 77 prosent av Telenor.
  • Regjeringen bør raskt vurdere bedre regulering av distribusjonsselskapets rett til å kontrollere innhold. Telenors eiere bør snarest formulere klare prinsipper som sikrer fri tilgang for uavhengige norske medier i Telenors distribusjonsnett.
Hele Norges coronakart