Fattig og rik

  • Knapt noe irriterte Gro Harlem Brundtland mer enn påstander om at det ble større forskjeller blant folk under hennes tid som statsminister. Ikke før det ble dokumentert fra Statistisk sentralbyrå helt på tampen av hennes regjeringstid, måtte hun innrømme at hennes kritikere hadde rett. Det var særlig skattereformen for ti år siden som var årsaken til den økte kløften mellom rike og fattige her i landet. Spesielt gjorde skattefritaket for aksjeutbytter store utslag. Aksjeeiere kunne håve inn store skattefrie beløp. Det kom de gruppene til gode som fra før hadde best råd. Ikke før i år er det gjort noe for å rette opp denne skjevheten.
  • Nå foreligger en FN-rapport som viser at de sosiale og økonomiske forskjellene i Norge har økt de siste ti åra. Inntektsfordelingen har faktisk gått 7- 15 prosent i de fattiges disfavør. Vi har hatt samme utvikling som Storbritannia hadde under Margaret Thatcher. Lyspunktet er at det likevel er få fattige her i landet. Bare Sverige har en lavere andel fattige. FN-rapportens hovedbudskap er at Norge er verdens beste land å bo i.
  • Selv om Arbeiderpartiet har hatt regjeringsmakta mesteparten av tida etter 1986, må flere partier ta ansvar for at klasseskillene har økt. Da Thorbjørn Jagland ble statsminister, grep han tak i problemet med større alvor enn hans forgjenger gjorde. Regjeringen Bondevik fulgte opp med ei egen utjamningsmelding. Den stilte også regjeringen Stoltenberg seg bak.
  • Men behandlingen i Stortinget resulterte mer i store ord enn konkrete inngrep som kunne snu utviklingen. Den politiske strømmen i dag varsler heller ikke noen kursendring på dette feltet. Mye kan sies om høyrevinden som feier over landets velgerskarer, men den er neppe drevet av krav om større utjamning og mindre forskjell mellom fattig og rik. De som er rammet av utviklingen de siste åra, kan derfor søke liten trøst i årets valgkamp.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.