Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Fattige får ikke julerøyk

Kirkens Bymisjon har i mange år delt ut rulletobakk i julepakkene til 2500 av samfunnets aller fattigste. Nå er det slutt. Tobakksskaderådet setter foten ned.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Bymisjon har en lang tradisjon for å gi ut 2500 juleposer til vanskeligstilte i samfunnet. Disse har inneholdt kjeks, sjokolade og ei pakke med rulletobakk. Men nå må sponsoren Tiedemanns si nei - tobakksskaderådet setter nemlig en stopper for ordningen.

- Julerøyk har vært mest attraktivt blant mottakerne, sier informasjonssjef i Kirkens Bymisjon Per Frogner.

- Resten er det ikke så stas å få, og vi valgte derfor å stoppe utdelingen av juleposene i år for å komme med en annen løsning neste år. Han understreker at tiltaket ikke skal stoppes, men at de nå må tenke nytt.

Rosinen borte

Frank Johnsen (44) har fått julepose fra Kirkens Bymisjon seks år på rad. Han har også fått ei pakke med mat. Vi spør ham hva som er det beste ved julepakkene, og får klart svar:

- Tobakken! Det er liksom rosinen, det. Frank har vært rusmisbruker i mange år, men bor nå på hospits i påvente av en hybel. Han synes juleposen blir litt bortkastet uten tobakken.

- Da kan de gi faen i hele posen, sier han.

Jan Robert Kvam, informasjonssjef i J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik AS kan ikke forstå at denne type tobakksgave kan bli sett på som markedsføring eller reklame.

SKUFFET: Frank Johnsen har pleid å få juleposene fra Kirkens Bymisjon. Han ble skuffet da han hørte at tobakken uteblir i år.Foto: HANS ARNE VEDLOG
SKUFFET: Frank Johnsen har pleid å få juleposene fra Kirkens Bymisjon. Han ble skuffet da han hørte at tobakken uteblir i år.Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Vårt mål har bare vært å glede de som ikke har noe i jula, sier han.

Derfor søkte Tiedemanns spesielt om å få dele ut tobakk til de fattigste sammen med årets juleposer.

De fikk ikke noe svar.

Gir 100000

Derfor velger Tiedemanns nå å gi Kirkens Bymisjon 100000 kroner isteden.

Direktør, Kari Huseby i tobakksskaderådet understreker at de bare gjør jobben sin i henhold til norsk lov.

I tobakksskadeloven '2 heter det nemlig at: «Enhver form for gratis utdeling av tobakksvarer er forbudt».

For øvrig stiller hun seg positiv til at det blir gitt julegaver av bedrifter og firmaer til de trengende i samfunnet.

Hans Kristian Aamli Finstad er uteligger og mener det er idioti at de ikke får tobakk til jul.

- Da får vi pelle sneiper, da - ja, for det er det vi gjør, vet du!

SKUFFET: Frank Johnsen har pleid å få juleposene fra Kirkens Bymisjon. Han ble skuffet da han hørte at tobakken uteblir i år.Foto: HANS ARNE VEDLOG
Hele Norges coronakart