DEBATT

Fedme

Fedme kan skyldes traumer

Savner det psykologiske perspektivet i debatten av «Et feitt liv».

MODIG: Ronny Brede Aase deler sin reise til det han opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MODIG: Ronny Brede Aase deler sin reise til det han opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ronny Brede Aase har vært modig og deler sin reise til det han selv opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK.

Perspektiver på kaloritelling, trening og det å kutte ut ultraprosessert mat, blir trukket fram som aktuelle vektnedgangsmetoder. I kjølvannet av dokumentarserien har det blitt debattert om perspektivene trukket fram i serien faktisk stemmer (eksempelvis lettbrusdebatten og om hvorvidt vi faktisk spiser mindre).

FORNØYD:: Ronny Brede Aase har en BMI som tipper over i såkalt sykelig fedme. Han har det helt fint med seg selv, og elsker mat og øl, men vennene synes han skal trappe ned. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet TV / NRK Vis mer

I Frisk Spesialist jobber vi tverrfaglig med overvektsbehandling, og vi undrer oss over hvorfor det ikke snakkes om det psykologiske perspektivet inn i dette?

Forskning viser at mennesker med noen typer psykiske lidelser har større genetisk risiko for fedme. Videre kan de psykologiske årsakene til fedme handle om de samme nevrale mekanismene vi finner i avhengighet, eller det kan handle om å lage seg en beskyttende mur for opplevde traumer.

Skal man lykkes med en varig livsstilsendring vurderes det som viktig at det kartlegges for disse psykologiske aspektene, og det er viktig at personen selv vet om det.

Det er dessuten et annet aspekt i dette, og det er at det estimeres at 20–40 prosent av dem som strever med fedme, også tilfredsstiller diagnostiske kriterier for overspisingslidelse.

Dette er en psykisk lidelse og er den hyppigst forekommende spiseforstyrrelsen i dag. Diagnosen finnes ikke i dag i diagnoseverket ICD-10, og man kan spørre seg om personer med fedme og klinikere i tilstrekkelig grad vet om at dette kan skjule seg bak en høy BMI.

Slik serien «Eit feitt liv» portretterer, er det ikke nødvendigvis slik at alvorlig fedme må være et resultat av psykologisk smerte. Men for de aller fleste vil det være nyttig med kunnskap om hvordan ulike typer mat eksempelvis påvirker hjernens belønningssenter. Det vil også være hjelpsomt å ha noen å prate med når man opplever at alt endres i det sosiale og måten man er alene med seg selv på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer