DEBATT

Fedme

Fedme kan skyldes traumer

Savner det psykologiske perspektivet i debatten av «Et feitt liv».

MODIG: Ronny Brede Aase deler sin reise til det han opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MODIG: Ronny Brede Aase deler sin reise til det han opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Ronny Brede Aase har vært modig og deler sin reise til det han selv opplever som god helse i sitt program «Et feitt liv» på NRK.

Perspektiver på kaloritelling, trening og det å kutte ut ultraprosessert mat, blir trukket fram som aktuelle vektnedgangsmetoder. I kjølvannet av dokumentarserien har det blitt debattert om perspektivene trukket fram i serien faktisk stemmer (eksempelvis lettbrusdebatten og om hvorvidt vi faktisk spiser mindre).

I Frisk Spesialist jobber vi tverrfaglig med overvektsbehandling, og vi undrer oss over hvorfor det ikke snakkes om det psykologiske perspektivet inn i dette?

Forskning viser at mennesker med noen typer psykiske lidelser har større genetisk risiko for fedme. Videre kan de psykologiske årsakene til fedme handle om de samme nevrale mekanismene vi finner i avhengighet, eller det kan handle om å lage seg en beskyttende mur for opplevde traumer.

Skal man lykkes med en varig livsstilsendring vurderes det som viktig at det kartlegges for disse psykologiske aspektene, og det er viktig at personen selv vet om det.

Det er dessuten et annet aspekt i dette, og det er at det estimeres at 20–40 prosent av dem som strever med fedme, også tilfredsstiller diagnostiske kriterier for overspisingslidelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer