DEBATT

Psykisk helse

Feil må ikke gjentas

De siste 30 år har volum, tilgang og kvalitet i behandling av psykiske lidelser økt kraftig. Likevel er forekomsten av psykiske lidelser i befolkningen uendret.

STOR JOBB: Regjeringen jobber med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har mulighet til å lære av tidligere feil, skriver innleggsforfatteren. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
STOR JOBB: Regjeringen jobber med en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) har mulighet til å lære av tidligere feil, skriver innleggsforfatteren. Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Regjeringen arbeider i sommer intensivt med å lage en ny opptrappingsplan for psykisk helse. Det er stor fare for at de kommer til å repetere mange av feilene fra tidligere satsinger. Isteden må vi lære av våre feil. Her er noen læringspunkter.

De siste tretti år har volum, tilgang og kvalitet i behandling av psykiske lidelser økt kraftig. Likevel er forekomsten av psykiske lidelser i befolkningen uendret. Tretti års utbygging av behandlingstilbudet har ikke hatt noen effekt på forekomsten av psykiske lidelser i befolkningen. Det viser nasjonale og internasjonale oppsummeringer. Selvfølgelig skal vi ha god behandling når vi er psykisk syke. Men en ny opptrappingsplan kan ikke fortsette slik. Nye hovedmål må bli styrket psykisk helse og lavere forekomst av psykiske lidelser i befolkningen.

Verken tidligere opptrappingsplaner eller regjeringens strategi for god psykisk helse, «Mestre hele livet», har lagt til grunn det vi vet vitenskapelig om styrking av befolkningers psykiske helse og forebygging av psykiske lidelser. I stedet har man i mange år ukritisk lyttet til brukerorganisasjoner som Forandringsfabrikken. Fremover må prioriteringene bli kunnskapsbaserte og mindre brukerinformerte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer