Sosiale forskjeller i valgkampen

Feil medisin

Strengere straffer er det politikerne griper til når de har mislyktes.

GJERRIG: FrP's toppkandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, vil ikke bruke mer penger på integrering i Groruddalen, men vil ha strengere straffer. Foto: Fredrik Hagen / NTB
GJERRIG: FrP's toppkandidat i Oslo, Christian Tybring-Gjedde, vil ikke bruke mer penger på integrering i Groruddalen, men vil ha strengere straffer. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Velgere landet rundt ble grundig lei av alt snakket om Groruddalen i siste stortingsvalg. Hva i all verden hadde en bydel i Oslo å gjøre i et nasjonalt valg? Velgerne får bare stålsette seg, for dalen øst i Oslo kommer til å bli en gjenganger i dette valget og, hvis Frp og Senterpartiets Jan Bøhler får det som de vil. Det handler selvfølgelig om innvandring.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Ingen av disse partiene har stor tillit blant Oslos innbyggere. Senterpartiets fremgang er riktignok også synlig i storbyen, mens Frp har hatt krisemålinger i hele vår. Likevel kjører Frp på med mer av den samme gamle oppskriften velgerne har avvist i valg etter valg. De kommer ikke til å lykkes denne gangen heller, simpelthen fordi politikken ikke gir svar på de utfordringene både Groruddalen og andre områder har når det gjelder integrering og utenforskap.

Både Frp og Senterpartiet er hellig overbevist om at strengere straffer og et tøffere politi er botemiddelet mot gjengkriminalitet og rekruttering blant unge. At Oslo Frp til og med foreslår å lovfeste klassejustis ved å «doble strafferammen for gjengmedlemmer og kriminalitet begått i geografiske områder», som i Groruddalen og Oslo sentrum, viser at forslagene ikke har rot i virkeligheten.

Strengere straffer er det politiker griper til når de har mislyktes i å drive forebygging og integrering. Frp’s justisministre ble advart mot å legge ned Oslo-politiets gjengsatsing, men hørte ikke på dem som kjenner utfordringene best. De mange løftene om en områdesatsning i Oslo øst, er ikke innfridd. Regjeringens forslag til rusreform var et positivt bidrag, som dessverre torpederes av Ap og Sp.

Frp kritiserer Ap for å ville bruke mer penger på integrering i form av blant annet gratis barnehage og AKS. Oslo-representanten Christian Tybring-Gjedde forsikrer at Frp’s tiltak i hvert fall ikke handler om mer penger, men det er vel ikke helt riktig. Regningen for manglende forebygging må også betales, ikke minst av de lokale beboerne selv.

Sosiale forskjeller og utenforskap ble enda mer synlig under coronapandemien og er det temaet velgerne er mest opptatt av i årets stortingsvalg, ifølge en undersøkelse i Aftenposten. Svaret på disse grunnleggende skjevhetene i ressurser og muligheter, er ikke mer straff og stigmatisering. Vi vil for en gangs skyld oppfordre Frp til å lytte mer til velgerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer