DEBATT

Bistand

Feil om investering i Mosambik

All erfaring viser at dersom lokalsamfunnene skal dra varig nyttig av store utbyggingsprosjekter, må det tas grep for å bygge opp en lokal leverandørindustri. Norfunds investering i ACRE må ses i et slikt perspektiv.

<strong>FEILAKTIG KRITIKK:</strong> At norsk bistand endte i luksusleiligheter i et hotellkompleks ble møtt av krass kritikk. Per Kristian Sbertoli i Norfund mener kritikken er feilaktig. Illustrasjon: africancentury.co.mz
FEILAKTIG KRITIKK: At norsk bistand endte i luksusleiligheter i et hotellkompleks ble møtt av krass kritikk. Per Kristian Sbertoli i Norfund mener kritikken er feilaktig. Illustrasjon: africancentury.co.mz Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det står ikke private investorer i kø for å bygge en lokal leverandørindustri for varer og tjenester i Mosambik, og alternativet er at landet importerer alt. Derfor er Norfunds investering klok bruk av bistandsmidler som bidrar til å skape arbeidsplasser og redusere fattigdom.

Per Kristian Sbertoli.
Per Kristian Sbertoli. Vis mer

Dagbladets kritiske oppslag 13. og 14. oktober om Norfunds investering i selskapet African Century Real Estate (ACRE) i Mosambik bygger på utsagn fra forskningsleder Espen Villanger ved CMI som hevder at dette er investeringer som «private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre». Han påstår at «det går av seg selv, selv i konfliktområder», og går så langt som å si at Norfund «er garantert å få avkastning på pengene sine.»

Men Villanger tar feil. En lokal leverandørindustri knyttet til utbygging av naturressurser kommer slett ikke av seg selv. Mange land har tvert imot opplevd en «ressursforbannelse», der få eller ingen ringvirkninger tilflyter lokalsamfunnene. Varer og tjenester importeres. Konsulenter og kompetente leverandører flys inn, og flys raskt ut igjen. Når utbyggingen er ferdig, står det ingenting igjen til lokalsamfunnet.

All erfaring viser at dersom lokalsamfunnene skal dra varig nyttig av store utbyggingsprosjekter, må det tas grep for å bygge opp en lokal leverandørindustri. Norge er det beste eksempelet på at det er mulig. Fra tidlig på 1970-tallet bygget Norge bevisst og målrettet, med et bredt sett av virkemidler, opp lokale leverandører til olje- og gass-sektoren.

Norfunds investering i ACRE må ses i et slikt perspektiv. For Mosambik kan gassforekomstene utgjøre en mulighet til å bygge en landbasert industri, men det er stor risiko, og det kommer ikke til å komme av seg selv. Norfund investerer ikke i olje- og gassutvinning, og i vår nye strategi investerer vi heller ikke lenger i eiendomsutvikling. Men med investeringen i ACRE, gjort under den forrige strategien, bidrar vi likevel til å bygge lokale arbeidsplasser i et område der alternativet er at alt importeres.

Dagbladet gjør videre et poeng av at dette skal være «luksusfasiliteter». Det ACRE bygger er innkvartering basert på langtidsleie som gir leietakere et tilbud i tråd med vestlig standard, det vil si tilgang til vann, sikkerhet, strøm og andre tekniske fasiliteter som gir forutsigbarhet. I tillegg bygger selskapet næringsarealer og kontorer for å legge til rette for øvrig næringsvirksomhet.

Ghanas finansminister skrev denne uka: «Africa is not asking for charity. It is asking for equity». Det er et enormt behov for investeringer i selskaper som skaper arbeidsplasser i fattige land. Mindre enn 2 prosent av globale investeringer går til de minst utviklede landene, og en forsvinnende liten del til områder i krig og konflikt.

Dersom avkastningen var «garantert», slik Villanger hevder, ville investorene flokket til. Få kommersielle aktører er imidlertid villige til å ta risikoen ved å investere i et land som Mosambik, blant annet grunnet usikkerhet knyttet til gassutbyggingen og konfliktene i området. Norfunds mandat er nettopp å ta slik risiko for å bidra til å bygge opp lønnsomme selskaper, som bidrar til lokal verdiskaping og lokale arbeidsplasser.

Når vi lykkes, kan pengene reinvesteres i nye prosjekter som mangler risikovillig kapital. Det er smart bruk av bistandspenger.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer