DEBATT

Utviklingshemmede og rettigheter:

Feilaktig aktivistretorikk

De grove anklagene fra Tom Tvedt kan ikke stå ubesvart.

ALLEREDE RATIFISERT: Et enstemmig Stortinget vedtok i 2013 å ratifisere FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Norge er dermed allerede forpliktet til å følge og etterleve konvensjonen, skriver Silje Hjemdal.
ALLEREDE RATIFISERT: Et enstemmig Stortinget vedtok i 2013 å ratifisere FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Norge er dermed allerede forpliktet til å følge og etterleve konvensjonen, skriver Silje Hjemdal. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ap-politiker og nåværende leder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Tom Tvedt, har begynt valgkampen med sitt innlegg 17. august. Innlegget, som ser ut som det kunne ha vært skrevet fra NFUs nabokontorer på Youngstorget, beskylder Høyre og Frp for å ville behandle mennesker med nedsatt funksjonsevne som annenrangs borgere. Den type grove anklager kan ikke stå ubesvart.

HETT: Det gikk hett for seg da Høyre-leder Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støres møttes til statsministerduell. Video: TV2. Vis mer

Mennesker med funksjonsnedsettelser skal ha samme mulighet som andre til å nå sitt potensial og bli den beste versjonen av seg selv. Vi har alltid hatt et godt samarbeid med brukerorganisasjonene på dette feltet, og flere av våre gjennomslag skyldes at vi har lyttet til deres innspill på hvordan vi kan gjøre hverdagen for deres medlemmer bedre.

Jeg er stolt over at Frp i regjering endelig, etter en lang kamp sammen med støttespillere som NFU, fikk rettighetsfestet BPA-ordningen og fjernet den urimelige 67-årsgrensen for de som allerede har BPA. Men vi er absolutt ikke i mål, for tildeling av timer, brukermedvirkning og valgfrihet i kommunene varierer veldig mellom kommunene.

Vi innførte i regjering krav om at IKT-løsninger og læremidler i opplærings- og utdanningssektoren skulle være universelt utformet. De nye kravene til design skal gi skolebarn og studenter lik tilgang til læringsinnhold. Det vil hjelpe flere gjennom utdanningen og ut i arbeidslivet.

Tvedt påstår at Frp ikke ønsker å gi mennesker med nedsatt funksjonsevne tilgang på de rettigheter som følger av FN-konvensjonen om rettigheter for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD).

Det er feil. Et enstemmig Stortinget vedtok i 2013 å ratifisere CRPD. Norge er dermed allerede forpliktet til å følge og etterleve konvensjonen.

Bakgrunnen for at stortingsflertallet ikke ønsker å inkorporere konvensjonen i menneskerettsloven er at vi ikke vil avgi nasjonal råderett over rettsutviklingen til en FN-komité, men sikre fortsatt nasjonal suverenitet. Det er et prinsipielt standpunkt. FrP er likevel er svært opptatt av å styrke funksjonshemmedes rettigheter gjennom nasjonal lovgivning, og vil fortsette arbeidet sammen med NFU og de andre brukerorganisasjonene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer