DEBATT

Private barnehager:

Feilaktige beskyldninger

Under utbyggingen av barnehagesektoren ble alle typer private aktører invitert med. Det har vært en suksess, som har gitt full dekning, gjennomgående høy kvalitet og et mangfoldig tilbud.

INGEN KAMPANJE: Det er ikke riktig som Anders Skrede i Manifest, skriver, at Private Barnehagers Landsforbund (PBL) driver en organisert kampanje mot Storberget-utvalget. Kritikken mot forslagene kommer fra alle typer barnehager og alle typer aktører, skriver Anne Lindboe i PBL. Foto: NTB
INGEN KAMPANJE: Det er ikke riktig som Anders Skrede i Manifest, skriver, at Private Barnehagers Landsforbund (PBL) driver en organisert kampanje mot Storberget-utvalget. Kritikken mot forslagene kommer fra alle typer barnehager og alle typer aktører, skriver Anne Lindboe i PBL. Foto: NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Anders Skrede uttrykker i sin kronikk (15. oktober) en snever historiefortelling om private barnehager. Manifests syn på barnehager bryter med samarbeidet mellom ulike typer private og offentlige aktører, som er sentralt i velferdssamfunnet.

Under utbyggingen av barnehagesektoren ble alle typer private aktører invitert med. Det har vært en suksess, som har gitt full dekning, gjennomgående høy kvalitet og et mangfoldig tilbud.

Barnehagetilbudet har også vært avgjørende for at Norge er et av verdens mest likestilte samfunn. Barna våre fortjener fortsatt gode barnehager, og de bør måles på kvalitet – ikke på organisasjonsform.

Skal vi bevare den norske likheten, og et godt barnehagetilbud for alle barn, må vi bruke offentlige ressurser klokt. Private barnehager bidrar til kvalitet og mangfold, og er et viktig korrektiv til kommunal drift.

Det er ikke riktig som Skrede skriver, at PBL driver en organisert kampanje mot Storberget-utvalget. Kritikken mot forslagene kommer fra alle typer barnehager og alle typer aktører. Det er ikke bare det offentlige som bør være med og løse de store fellesoppgavene, deriblant drift av barnehager. Foreldre og barn – «vanlige folk» – som sier de er fornøyde med private barnehager, er en del av fellesskapets løsninger. Det bør også være deres «tur nå».

Det vi trenger er tydelige krav, forutsigbar regulering og valgfrihet for brukerne. I sine høringssvar har mange foreldre og barnehager, samt flere små og store kommuner, kritisert Storberget-utvalgets forslag til nytt finansieringssystem. De vektlegger mangfold. Og det handler om hvem som skal avgjøre hvilke barnehageplasser som skal ha livets rett: Vanlige folk eller administrasjonen i kommunen.

DEBATT: Det ble en opphetet duell i Valgboden da partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes diskuterte profitt fra private barnehager med Mathilde Tybring-Gjedde, stortingsrepresentant, Høyre. Video: Valgbodet / Dagbladet TV Vis mer

Den nye regjeringen og Stortinget bør lytte til innvendingene. Det er selvstendige og viktige erfaringsbaserte innvendinger, ikke en «kampanje». Det vil være dårlig for landets barnehagetilbud om debatten blir preget av feilaktige beskyldninger om motivet til dem som driver private barnehager.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer