DEBATT

Feilaktige påstander om norsk Kina-politikk

Kinesiske myndigheter er godt kjent med hva som er Norges syn. Det er overraskende at Dagbladet ikke ser ut til å være kjent med det.

KINA-MØTE: I møtet med utenriksminister Wang uttrykte jeg sterk bekymring over utviklingen i Hongkong og Xinjiang, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
KINA-MØTE: I møtet med utenriksminister Wang uttrykte jeg sterk bekymring over utviklingen i Hongkong og Xinjiang, skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er flere påstander i Dagbladets lederartikkel lørdag 29. august som ikke kan stå uimotsagt.

For det første – felleserklæringen fra 2016 er grunnlaget for at vi nå har en åpen og meningsfull dialog med Kina. Dialogen omfatter blant annet menneskerettighetssituasjonen i Kina, arbeidet i Sikkerhetsrådet, handel og bekjempelse av covid-19-pandemien, klimaendringer og fattigdom.

For det andre – i møtet med utenriksminister Wang uttrykte jeg sterk bekymring over utviklingen i Hongkong og Xinjiang. Disse bekymringene har vært reist flere ganger tidligere, seinest da Norge sammen med 27 andre land 30. juni tok opp både utviklingen i Hongkong og situasjonen i Xinjiang i FNs menneskerettighetsråd. Norge har også sammen med EU flere ganger uttrykt bekymring over den nye sikkerhetsloven i Hongkong, og bedt Kina om å revurdere iverksettelsen av den.

Kinesiske myndigheter er altså godt kjent med hva som er Norges syn i disse sakene. Det er overraskende at Dagbladet ikke ser ut til å være kjent med Norges syn.

For det tredje – den norske Nobelkomiteen er uavhengig. Det er også tydelig formidlet til Kina. Regjeringen har ikke og skal heller ikke ha innflytelse over hvem som skal få Nobels fredspris.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer