Nå har vi stått i pandemien i hele 500 dager. Norge åpner opp og vi vaksineres i rekordhøyt antall, men den registrerte smitten er høyere nå enn den var på samme tid i fjor og Delta-varianten dominerer. Folk flest har nok sett det komme.
Norsk koronamonitor fra Opinion har løpende under pandemien spurt befolkningen om deres holdninger, erfaringer og adferd. 125.000 nordmenn er spurt så langt og over 300 spørsmål og indikatorer er brukt. Her er noen hovedfunn:
· Tillit til myndighetene: Gjennom hele pandemien har nordmenn hatt høy tillit til myndighetene. Det gjelder fortsatt. Helt i starten av pandemien var tilliten «uforbeholden», men tilliten svekkes noe over tid og spesielt når folk flest er usikre på om myndighetene har kontroll og på om åpningstempoet er riktig. Nå i juli er flertallet enig i åpningstempoet, men flere synes det går for fort (33 prosent) fremfor for sakte (12 prosent).
· Tiltakstrøtthet: Det snakkes ofte om økt «tiltakstrøtthet», men er det noe som faktisk stemmer? Tvilsomt. Selv om vi alle selvsagt er lei av pandemien og ønsker oss en hverdag uten korona, betyr ikke det at nordmenn er negative til tiltakene eller ikke ser behovet for dem. I gjennomsnitt under pandemien sier to av tre nordmenn (67 prosent) at de er uenig i at retningslinjene myndighetene har innført for å begrense koronasmitte er for strenge. I juli er tallet 65 prosent.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger