DEBATT

Sommerferie med småbarn

Fem overlevelsestips

Fasit for hvordan et besøk i dyreparken skal være har ingen, men som firebarnsfar og mer enn ti års erfaring som frivillig offer for Kaptein Sabeltanns plyndringer har jeg noen tips.

STØRSTE UTFORDRINGEN: Nå som mange er vaksinert og smittetrykket er lavt har vi gjenoppdaget alle de utfordringer fellesferien pleide å gi oss. Den aller største: Fornøyelsesparken. skriver artikkelforfatteren. Her fra Legoland i Danmark. Foto: Francis Joseph Dean/REX
STØRSTE UTFORDRINGEN: Nå som mange er vaksinert og smittetrykket er lavt har vi gjenoppdaget alle de utfordringer fellesferien pleide å gi oss. Den aller største: Fornøyelsesparken. skriver artikkelforfatteren. Her fra Legoland i Danmark. Foto: Francis Joseph Dean/REX Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De to siste årene har virus vært mer på reisefot enn oss. Men nå som mange er vaksinert og smittetrykket er lavt har vi gjenoppdaget alle de utfordringer fellesferien pleide å gi oss.

GEPARDFØDSEL: Geparden Kimani venter barn i Dyreparken i Kristiansand. Normalt får geparder mellom tre til seks barn, men det blir enkel kost i starten. Video: Dyreparken i Kristiansand. Klipp: Storrusten/ Ryland Vis mer

Den aller største: Fornøyelsesparken. Selve navnet vil av mange oppleves som et paradoks. For litt over en uke siden publiserte Dagbladet en kronikk kalt «En stille skål for alle småbarnsfedre» – om realiteter ved pengebruk, lange køer og tidsbruk i fornøyelsesparker. Jeg lo svært godt da jeg leste den og skåler tilbake.

Fasit for hvordan et besøk i dyreparken skal være har ingen, men som firebarnsfar og mer enn ti års erfaring som frivillig offer for Kaptein Sabeltanns plyndringer (uten å ha møtt ham!) har jeg noen tips. Her er min «survival guide» til småbarnsfamilier som besøker fornøyelsesparker. Fokus på overlevelse trenger ikke stå i veien for et smil.

1. Innstilling kan ikke undervurderes. En god start er å tenke på din innsikt i budsjettet som verdens best bevarte hemmelighet. Halvparten av mine gener kommer fra Sunnmøre og jeg sliter selv med å innfri på dette første punktet. Men beskjeden «Dette er veldig dyrt, så nå har dere værsågo’ å kose dere!» fører sjelden frem. Videre er selve navnet «fornøyelsespark» misvisende. Det er bedre å se sannheten i øynene - dette er Mount Everest. Barna er ekspedisjonsledere og du er «super sherpa-en» Tenzing Norgay som kan muliggjøre deres erobring av tindens topp. Heldigvis er hjelpemidler lov – en tralle/vogn løser nesten alle problemer, og hvis ikke byr seansen på god trim i form av vektløfting og utholdenhet!

2. Vann er alltid vått og demninger er laget for å briste. Gå derfor aldri forbi et toalett uten å bruke det. På spørsmålet «Må du tisse?» finnes det bare ett korrekt svar. Verdens beste urinblære er den som er tom, og den beste trusen er den som er tørr. Men når vannet kommer fra oven skal du ta imot med åpne armer. Hvorfor? Selv den minste byge skremmer vettet av folk og vips er køene borte. Øv inn «I’m singing in the rain» i forkant og ta med klær etter vær.

3. Det er faktisk barnas dag. Et delmål bør derfor være å forlate parken med like mange som man tok med seg inn uten å måtte besøke «hittegodskontoret». Ha jevnlig opptelling underveis og skriv telefonnummeret ditt med sprittusj i barnas panner, eventuelt på armene. Avkom veier også minst når de er istand til å gå selv, men uten drivstoff - ingen fremdrift. Regelmessig påfyll av mat, drikke og is er derfor påkrevet. Glem helse, Karius, Baktus og faste måltider. Hvis noen spør om å få is er svaret «ja».

4. Man blir sliten av å være i dårlig humør og når man er sliten blir man lettere sur. Så gjør gode miner til slett spill – kjefte så lite du bare kan på barn (og ektefelle) og minimere bruken av ordene «stopp», «nei» og «ikke» – de har null effekt annet enn å forsure situasjonen ytterligere. Men når du blir sint på barna fordi de tuller for mye og har det gøy istedenfor å lystre dine kommandoer om å marsjere på rekke - gjør bot så snart du kan ved å kjøpe den sterkt overprisede plastlekepistolen av elendig kvalitet som de ønsker seg. Tenk hva du vil, men smil til butikkpersonalet når du betaler.

5. «Park fatigue» er en alvorlig og smittsom tilstand som kan ramme store som små. I fravær av en rasktvirkende kur er forebygging viktigst. Spar på kreftene og snu i tide når du støter på lange køer, de tærer vanvittig på motivasjon, humør og krefter. Gjør de mest populære aktivitetene på tidspunkt når køen er kortest: Ofte på begynnelsen av dagen, eller når det regner! Hvis du likevel må stå i kø, bruk alle tenkbare midler for å få tiden til å gå, spill gjerne PokémonGo (også kalt PokémonKø).

Lytt til erfarne fjellfolk: Snakk med noen som har vært i parken før deg og pumpe dem for tips. Når minstemann finner lykken i en sandkasse vet du inderlig vel at dette gir lite «valuta for pengene», at sandkassen hjemme er gratis og at hvert spadetak graver vekk den dyrekjøpte tiden i parken. Men sånn er livet. Din suksess måles i bredden på barnesmilene og hvis han er fornøyd har du bestått eksamen. Framfor alt: Unngå tidspress og urealistiske forventninger. Du verken kan eller skal rekke alt. Én dag i en stor park er alltid for kort, to dager er bra, men tre? Tre er altfor, altfor lenge.

Uansett hva man måtte mene om ulike parker er det en opplevelse for store og små. Hvis perleporten kun åpnes for de som alltid har fortalt sannheten slipper jeg ikke inn, jeg har løyet på alderen til 3-åringen alle de ganger aldersgrensen var fire år. Men jeg angrer ikke, for parkenes samvittighet er heller ikke ren og eksemplene på deres dårlig kamuflerte ran så mange at de ikke kan telles. Produksjonskostnaden av et plastsverd er ikke 150 kr, uansett om det har et dødninghode på skaftet eller ikke. I Legoland koster det 50 kr å grave etter «gull», men det som glitrer i sanden er pyrittkrystaller! De lurer kanskje barna, men ikke tidligere medlemmer av Blindern amatørgeologiske forening.

Konklusjonene ovenfor baserer seg på begrenset selvinnsikt og observasjoner av et betydelig antall småbarnsfamilier i krisesituasjoner såvel som i latterkrampe. Til slutt vil jeg si dette: Det er ikke en borgerplikt å dra i fornøyelsesparker, man kan gå utenom. Men parkbesøk gir barneminner. Å overleve det enorme fallet i Tømmerrenna som ung er uforglemmelig. Selv om livet kan sies å være en sykdom med 100 prosent dødelighet, vil de aller, aller fleste overleve både Dyreparken i Kristiansand og Legoland.

PS: Sir Edmund Hillary var ikke alene da han nådde toppen av verdens høyeste fjell den 29.mai 1953. Den andre personen var Tenzing Norgay, som langt færre har hørt om. Journalistene ville vite hvem som var først til å nå toppen, men Norgay var opptatt av lagarbeidet og lagets suksess. Han skal ha uttalt: «If it is a shame to be the second man on Mt Everest, then I will have to live with this shame». Småbarnsfedre er sjelden alene på tur, følget består som oftest av småbarnsmødre og småbarn også.

PPS: Ingen er ufeilbarlig. På en god dag klarer jeg å følge omtrent halvparten av mine egne tips. Og er du redd for smittefaren som store folkemengder representerer? Ta vaksinen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer