DEBATT

Sylvi Listhaug

Fenomenet «Sylvi», folkets kvinne

Sylvi Listhaug provoserer det politisk korrekte etablissementet. Det er opplagt kontroversielt. Men dette er også grunnen for at hun er høyt elsket av et stort antall mennesker over det ganske land.

HARD HUD: Mímir Kristjánsson foreslår at Sylvi Listhaug bør gå på kurs for å få seg hardere hud. Det er vel strengt tatt mange andre politikere som kunne trengt dette mer enn henne, skriver innsenderne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
HARD HUD: Mímir Kristjánsson foreslår at Sylvi Listhaug bør gå på kurs for å få seg hardere hud. Det er vel strengt tatt mange andre politikere som kunne trengt dette mer enn henne, skriver innsenderne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Himanshu Gulati
Himanshu Gulati Vis mer
Christian Haugen
Christian Haugen Vis mer

Rødt-politiker Mímir Kristjánsson dedikerer en hel kronikk i Dagbladet på å analysere fenomenet Sylvi Listhaug. Hans konklusjon er at den påtroppende Frp-lederen er en «elitens kvinne» som løper ærend for landets rike.

Man må nok nesten være aktiv politiker i Rødt for å trekke en slik konklusjon. Kristjánsson ser på beleilig måte helt bort fra den avgjørende rollen Listhaug det siste året har spilt som Frps finanspolitiske talsmann med «vetorett» på vippen, som på vegne av vanlige arbeidstakere og bedrifter har tvunget fram en forlengelse av permitteringsordningene til 1. oktober, en forbedring og forlengelse av kompensasjonsordningene for selvstendig næringsdrivende, redningspakker for den kriserammede luftfarten, i tillegg til store summer til tiltak mot ensomhet for eldre og andre utsatte.

Sylvi Listhaug sier ting rett fram som ingen andre. Sylvi Listhaug har ikke berøringsangst. Sylvi blir stående fjellstøtt selv når det stormer som verst og andre viker av. Det er klart det provoserer det politisk korrekte etablissementet. Det er opplagt kontroversielt. Men dette er også grunnen for at hun er høyt elsket av et stort antall mennesker over det ganske land.

Det er også dette som gjør Sylvi til folkets dame. Man kan hate henne eller elske henne, men det er umulig å forklare seg bort fra at hun for tusenvis av nordmenn, er den eneste topp-politikeren som setter ord på akkurat det de føler. Det er det motsatte av en «politiker for eliten».

Kristjánsson foreslår at Sylvi bør gå på kurs for å få seg hardere hud. Det er vel strengt tatt mange andre politikere som kunne trengt dette mer enn henne?

Kristjánsson har likevel rett i én ting. Listhaug er en meget erfaren styringspolitiker. Hun har vært innom hele fire departementer som statsråd, med ansvar for viktige områder som justis, olje- og energi, landbruk og folkehelse. Som mangeårig byråd i Oslo var hun med på å innføre valgfrihet i omsorgstjenestene for tusenvis av eldre og pleietrengende i hovedstaden.

Det som likevel skiller Listhaug fra de fleste politikere, og som har gjort at fenomenet «Sylvi» er blitt til, selv om hun har mange års ansiennitet som ansvarlig statsråd og byråd, er at hun aldri har latt seg bli spist opp av de byråkratiske systemene som sluker de fleste politikere.

Hun har aldri tatt et nei for et nei, og hun har aldri latt byråkratiske hindringer stå i veien for det hun har satt som politisk mål. Det siste har politikere fra de fleste partier, inkludert det systemkritiske fløypartiet SV, blitt ofre for når de har fått makt.

TILTAK: Dette mener Frp-nestleder Sylvi Listhaug om tiltakene. Video: Steinar Suvatne Vis mer

Det blir spennende å følge med på hva slags Sylvi som vil stige fram når hun nå går inn i en ny rolle som partileder. Det eneste vi vet for sikkert, er at hun gjør ting på sin egen måte. Sylvi er ingen typisk politiker, og uansett om man elsker eller hater henne, er vi helt sikre på at hun framover både vil overraske og skape engasjement.

Vi som skriver dette innlegget er kanskje ikke den gruppen som «ekspertene» ville kalt for typiske Frp-ere. En skeiv Oslo-gutt som bor i Bergen, og en sogning med foreldre fra India. Vi heier likevel med stolthet på Sylvi. Hun er en folkets kvinne, og vi gleder oss til fortsettelsen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer