DEBATT

Atomvåpen:

Ferden mot utryddelse

Vi står i dag overfor en kollektiv nær-døden-opplevelse der en håndfull statsledere kan velge å utslette sivilisasjonen vår uten at vi kan gjøre annet enn å anmode dem om å la være.

MENNESKESKAPT: Atomvåpen er ikke et naturfenomen. Atomvåpen er en menneskeskapt teknologi: De samme menneskene som skrur dem sammen kan skru dem fra hverandre igjen, skriver kronikkforfatterne. Her er en kinesisk atomstridshode. Foto: Stephen Shaver / Shutterstock
MENNESKESKAPT: Atomvåpen er ikke et naturfenomen. Atomvåpen er en menneskeskapt teknologi: De samme menneskene som skrur dem sammen kan skru dem fra hverandre igjen, skriver kronikkforfatterne. Her er en kinesisk atomstridshode. Foto: Stephen Shaver / Shutterstock Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ikkespredningsavtalen for atomvåpen (NPT) trådte i kraft for 52 år siden, og omtales av mange som hjørnesteinen i arbeidet for å redusere faren for atomkrig. Avtalen er en byttehandel.

De 186 ikke-atomvåpenstatene som er tilsluttet skal avstå fra å skaffe seg atomvåpen mot at de fem statene som hadde dem i 1968 – de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd – i avtalens artikkel VI forplikter seg til å forhandle i god tro om atomnedrustning.

KRIM: Turistene flykter fra ferieparadiset Krim etter flere eksplosjoner i området den siste tiden. Video: AP / Twitter / Youtube Vis mer

Akkurat nå, i august 2022, foregår den tiende tilsynskonferansen for NPT i FNs hovedkvarter i New York.

I over 50 år har de fem atomvåpenstatene holdt fast ved at ingen andre land skal skaffe seg atomvåpen, samtidig som de nå ikke viser vilje til å oppfylle egne forpliktelser etter artikkel VI. Dette setter hele NPT i fare. Hvor lenge kan og vil andre land holde seg til avtalen så lenge atomvåpenstatene ikke gjør det?

Mange land ser ikke lenger hensikten med NPT. Som følge av dette, og en økt internasjonal oppmerksomhet mot de katastrofale humanitære virkningene av atomvåpen, vedtok 121 land i 2017 en ny avtale som forbyr atomvåpen (TPNW). Vi mener at TPNW, en avtale som er helt i tråd med NPT, med tiden vil øke presset på atomvåpenstatene til å etterleve sine nedrustningsforpliktelser.

Krigen i Ukraina og den følgende verdenssituasjonen viser med all mulig tydelighet hvilken avgrunn det er mellom atomvåpenstatenes forpliktelser i NPT og deres handlinger og trusler. Russland har i det siste gjentatte ganger truet verden med bruk av atomvåpen. NATO har med USA, England og Frankrike, nylig bekreftet sin gamle atomvåpendoktrine som åpner for førstebruk, også mot land som ikke selv har atomvåpen. Beredskapen for at atomvåpen kan bli brukt er hevet på begge sider.

Som et svar på den økende faren for atomkrig kom 18 vinnere av Nobels fredspris nylig med en appell til Russland og NATO om å love at de ikke under noen omstendighet vil bruke atomvåpen i den pågående konflikten. Over en million har støttet og undertegnet appellen gjennom nettsida til organisasjonen Avaaz. Russland og NATO har møtt appellen med øredøvende taushet.

Russland og atomvåpenstatene i NATO er dessverre klinkende klare. De nekter å etterleve sine forpliktelser i NPT og de vil heller ikke love å avstå fra å starte en tredje verdenskrig. Resten av verden kan ikke overse faren de setter oss i.

Vi står i dag overfor en kollektiv nær-døden-opplevelse der en håndfull statsledere kan velge å utslette sivilisasjonen vår uten at vi andre kan annet enn å anmode dem om å la være. Dette er ikke akseptabelt, og det er heller ikke nødvendig.

Atomvåpen er ikke et naturfenomen. Atomvåpen er en menneskeskapt teknologi: De samme menneskene som skrur dem sammen kan skru dem fra hverandre igjen. Når spøkelset atomkrig igjen har våknet, må vi gripe anledningen til å sørge for en fundamental endring i forsvarspolitikken. Vi må utrydde atomvåpen før de utrydder oss.

Atomvåpenstatene har i årevis hevdet at atomvåpen bevarer freden, men atomavskrekkingen fungerer ikke og er altfor farlig. Dagens situasjon viser med all tydelighet at trusselen om atomangrep brukes av en håndfull stater for å herje med andre land uten å risikere gjengjeldelse.

Så lenge atomvåpen finnes, er det ingen garanti for at de ikke blir brukt bevisst eller ved uhell. Robert McNamara, USAs forsvarsminister under John F. Kennedy og Lyndon B. Johnson, sa det slik i filmen Fog of War fra 2003: «Vi hadde flaks. Det var flaks som hindret atomkrig.»

Russland og NATOs uansvarlige atomvåpenpolitikk setter etter vårt syn både NPT og oss i fare. Det er vanskelig å forstå hvordan den pågående tilsynskonferansen for NPT skal kunne komme fram til noe som helst så lenge atomvåpenstatene ikke forhandler om nedrustning.

Norge bidro aktivt til at man ved tilsynskonferansen i 2010 vedtok en handlingsplan som la vekt på atomvåpnenes katastrofale humanitære konsekvenser, men i 2015 strandet samtalene på nytt uten at man ble enige om et sluttdokument.

Norge har i alle år uttrykt ønske om handling fra atomvåpenstatene, men dessverre svekkes troverdigheten av at Norge samtidig stiller seg fullt og helt bak NATOs atomvåpendoktrine.

Vi må gjøre det tydelig at vi ikke aksepterer en verden der ni land kan true hele jorda med utslettelse. Vi må fortsette å kreve at atomvåpenstatene oppfyller sine forpliktelser i artikkel VI i NPT ved i god tro å starte forhandlinger om atomnedrustning.

Ellers risikerer vi at flaksen en dag tar slutt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer