KOMMENTARER

Trump i trøbbel

Ferdig med Trump

Rupert Murdoch har fått nok. Det mektige Murdoch-imperiet er i ferd med å snu ryggen til Donald Trump.

BEDRE DAGER: Rupert Murdoch og hans medieimperium spilte en avgjørende rolle da Donald Trump ble valgt til president. Nå har mediemogulen fått nok av Trump og satser på en annen kandidat. Her er de på golfbanen i Aberdeen i bedre dager sammen med Murdochs nå fraseparerte kone, Jerry Hall. Foto: Carlo Allegri / REUTERS
BEDRE DAGER: Rupert Murdoch og hans medieimperium spilte en avgjørende rolle da Donald Trump ble valgt til president. Nå har mediemogulen fått nok av Trump og satser på en annen kandidat. Her er de på golfbanen i Aberdeen i bedre dager sammen med Murdochs nå fraseparerte kone, Jerry Hall. Foto: Carlo Allegri / REUTERS Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Tegnene har vært der en stund. Allerede i fjor høst kom den gamle patriarken, Rupert Murdoch, med en klar advarsel til Trump: Slutt å mase om det som er tapt, gå videre og konsentrer deg om å levere konservativ politikk innen helse, utdanning og økonomi.

Siden har flere sentrale aktører i Murdoch-imperiet, slik som Piers Morgan, ytret seg stadig mer kritisk til Trump. Det ville aldri skjedd uten sjefens velsignelse. Selv om trofaste og profilerte trumpere som Sean Hannity og Tucker Carlson, fortsatt holder stand, er det også tegn til at Trump-bastionen Fox News har begynt å vakle i troen.

Trumps tidligere valgkampsjef og nære rådgiver, Steve Bannon, skrev nylig i et rasende innlegg på den sosiale medieplattformen Gettr: «Fox News, Wall Street Journal, The New York Post, The Times of London, The Sun etc etc etc - alle har snudd seg mot Trump.» I kjent stil skjelte Bannon ut Murdoch for ikke å være amerikansk nok (australskfødte Murdoch ble amerikansk statsborger i 1984) og ikke skjønne en døyt av USA og amerikanerne. «Han har aldri ofret noe for dette landet,» skrev Bannon.

Sant nok, det er ikke patriotisme som driver Murdoch. Men uten Murdochs støtte, hadde neppe Donald Trump blitt president. Det Murdoch bygger opp, kan han også rive ned.

Trump tok selvfølgelig ikke signalet. Han innbiller seg vel at han kan klare seg uten Murdochs propagandamaskineri som i flere tiår har skapt og knust politiske karrierer på tre kontinenter. Det sies til og med at HBO-serien «Succession», hvor en brutal og korrupt mediemogul skalter og valter med både politikere og egen familie, bare er en blek kopi av originalen, en påstand Murdoch gjør lite for å tilbakevise. Jeg var selv London-korrespondent da Tony Blair inngikk sin pakt med djevelen og ble utpekt som ny britisk statsminister av Murdoch-mediene, de samme mediene som i et par tiår hadde bidratt sterkt til å holde Labour ute av Downing Street. Men Blairs nye Labour kunne de bruke. Til takk fikk Murdoch blant annet en sjenerøs medielovgivning.

Nå virker det som den usentimentale Murdoch er kommet til veis ende også med Trump og vil ha et bytte. I stedet satser han på Florida-guvernøren Ron DeSantis. Den nye yndlingen omtales gjerne som «Trump uten bagasjen og galskapen», og har blitt landskjent som en erkekonservativ motstander av LHBT-rettigheter. Forleden rystet han Trump-land da han i en delstatsmåling fikk høyere oppslutning enn den til nå ubestridte kandidaten, og det uten en gang å ha sagt han vil stille i neste presidentvalg.

VELTET: En video fanget av gruppen «Alternativ Media», viser øyeblikket bilen til SIAN-leder Lars Thorsen velte på E6 ved Mortensrud i Oslo etter å ha bli dyttet av en annen bil. Video: Alternativ Media / Dagbladet TV Vis mer

Kongresshøringene om angrepet på Kongressen 6. januar i fjor gjør ikke saken bedre for Trump. Kynikere mener det ikke spiller noen rolle hva som avdekkes. Trumps velgere bryr seg likevel ikke, hvis de en gang får det med seg. Som Trump selv en gang sa; jeg kan skyte noen på 5th Avenue og de vil fortsatt elske meg.

Men langt mektigere aktører har definitivt fått høringene med seg. Ettersom stadig flere vitnemål avdekker grovt maktmisbruk og rene mafiametoder i Trumps hvite hus, har rottene begynte å røre på seg og er klare til å forlate skipet. Vitnemålet til Cassidy Hutchinson, en sentral assistent i Det hvite hus, var rett og slett knusende i sin detaljerte beskrivelse av Trumps oppførsel den dagen. Hun fortalte blant annet at Trump visste at tilhengerne hans var væpnet til tennene og likevel sendte han dem til Kongressen og ba dem slåss for livet, en historie som er bekreftet fra flere hold og ikke tilbakevist av noen.

Fox News’ juridiske ekspert, Andrew McCarthy, som til nå ha vært en lojal Trump-forsvarer, kalte Hutchinsons vitnemål for en bombe: «Jo sterkere bevisene blir for at Trump brukte trusselen om et væpnet angrep til sin fordel, jo større er sjansene for at han blir siktet.»

Høyrefløyavisa Washington Examiner skrev på lederplass at Hutchinsons vitnemål viste at Trump er «uegnet til å være i nærheten av noen som helst makt igjen. Trump er en skam. Republikanerne har langt bedre alternativ i 2024.»

Rupert Murdoch vet hvor vinden blåser, og han har makt til å styre både retningen og styrken selv. Nå ser det ut til at han gjør som så mange ganger før når det ikke er mer å hente; han går videre. Og der Murdoch går, følger ofte velgerne og makta etter.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer