KOMMENTARER

Statsbudsjettet 2022:

Festen er ikke over ennå

Men Regjeringens Solbergs siste forslag til statsbudsjett er et finmasket nett av snubletråder.

HANS SISTE FINANSTALE: Jan Tore Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over. - Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB
HANS SISTE FINANSTALE: Jan Tore Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over. - Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En høytidelig begravelsesstemning hang over de svartkledde statsrådene som tirsdag satt på første benk i Stortinget for siste gang. Jan Tore Sanners siste finanstale ble også en slags nekrolog over regjeringen, før Erna Solberg inntok talerstolen for å varsle at hun seinere på dagen ville gå til Kongen med sitt avskjedsbrev. Etter åtte års arbeid har regjeringen Solberg gjort mye de er stolte av. Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over.

- Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge.

Regjeringen vil ta ut 322,4 milliarder kroner i det som på finansspråk heter strukturelt oljekorrigert underskudd. Dette er 84,4 milliarder kroner mindre enn i år og gir en oljepengebruk på 2,6 prosent, en hel prosent mindre enn i fjor og i forfjor. Erna Solberg har fått mye kjeft fordi regjeringen i åtte har smurt samarbeidet med svært mye oljepenger. Nå legger de seg så lavt at de kan håpe at den nye regjeringen vil øke uttaket. Regjeringen Støre vil få kjeft om de øker den mye. Dette er bare en av mange snubletråder i det omfattende budsjettarbeidet de nå tar fatt på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer