KOMMENTARER

Statsbudsjettet 2022:

Festen er ikke over ennå

Men Regjeringens Solbergs siste forslag til statsbudsjett er et finmasket nett av snubletråder.

HANS SISTE FINANSTALE: Jan Tore Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over. - Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB
HANS SISTE FINANSTALE: Jan Tore Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over. - Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En høytidelig begravelsesstemning hang over de svartkledde statsrådene som tirsdag satt på første benk i Stortinget for siste gang. Jan Tore Sanners siste finanstale ble også en slags nekrolog over regjeringen, før Erna Solberg inntok talerstolen for å varsle at hun seinere på dagen ville gå til Kongen med sitt avskjedsbrev. Etter åtte års arbeid har regjeringen Solberg gjort mye de er stolte av. Sanner brukte fortellingen om statsbudsjettet til å skape fortellingen om Norge under Solberg: en regjering som leverer fra seg en økonomi som er bedre enn da de tok over.

- Nå er krisen over, sa Sanner og la fram et budsjett der oljepengebruken er strammere enn på lenge.

Regjeringen vil ta ut 322,4 milliarder kroner i det som på finansspråk heter strukturelt oljekorrigert underskudd. Dette er 84,4 milliarder kroner mindre enn i år og gir en oljepengebruk på 2,6 prosent, en hel prosent mindre enn i fjor og i forfjor. Erna Solberg har fått mye kjeft fordi regjeringen i åtte har smurt samarbeidet med svært mye oljepenger. Nå legger de seg så lavt at de kan håpe at den nye regjeringen vil øke uttaket. Regjeringen Støre vil få kjeft om de øker den mye. Dette er bare en av mange snubletråder i det omfattende budsjettarbeidet de nå tar fatt på.

Utplassering av utspekulerte snubletråder er en avtroppende regjerings siste glede, og en det er lang tradisjon for. Finansminister Jan Tore Sanner erklærte på morgenen tirsdag at budsjettforslaget ikke er snubletråder, men reell politikk som han er for. Isolert stemmer det nok at Sanner liker formålene han foreslår å strø penger over. Men det er typisk at mange av dem er ting Regjeringen Solberg ikke har funnet plass til å prioritere før nå.

Store og små snubletråder kan ha ulik fasong og formål, og er derfor ikke alltid lette å oppdage eller fjerne. De kan være store satsinger som gjør det vanskelig å flytte penger. Trådene kan også være etterlengtede og urealistiske bevilgninger som vil være upopulære å fjerne. Og de kan være hjertesaken til ett av flere samarbeidsparti, for å så splid i den nye regjeringen. Jan Tore Sanners budsjettforslag har snubletråder av alle typer.

Nå har regjeringen råd til alt. Mellom seks og sju tusen fedre har hvert år ikke rett til foreldrepenger, fordi rettigheten i dag er knyttet til mors aktivitet under svangerskapet. Dette er det egentlig ingen som forsvarer, men det er dyrt å rette opp og derfor er det heller ikke noe noen regjering har gjort det. Daværende barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland anslo i 2018 at en fjerning av aktivitetskravet vil kunne koste mer enn 800 millioner kroner. Dette har ikke regjeringen Solberg prioritert – før nå.

I statsbudsjettet for 2022 foreslår regjeringen å bruke 73 millioner kroner for å kunne gi fedre med opptjent rett til foreldrepenger åtte uker, og de skriver at de vil trappe opp potten og utvide rettigheten fram mot 2024. Dette vil det smerte for Arbeiderpartiet å fjerne.

På samme måte har Erna Solberg hvert eneste år til nå foreslått ulike kutt i støtten til fri rettshjelp. Nå foreslår hun å øke den. Regjeringen foreslår også å øke bistandsbudsjettet med ti prosent, styrke redningsberedskapen i Nord-Norge, øke overføringene til kommunene, kutte i formuesskatten og gi skattekutt til ungdommen. De setter av 405 millioner kroner til utrulling av fritidskortet, som skal gi barn gratis aktiviteter, og øker foreldrefradraget for dem med mer enn ett barn.

I tillegg drysser de penger over ulike kulturinstitusjoner. På budsjettet er det småpenger, men for aktører som Litteraturhuset i Oslo og Nidarosdomens guttekor er dette sårt etterlengtet økonomisk forutsigbarhet som det vil smerte å miste.

Regjeringen Solberg er ikke like rundhåndet med noen av dem som de påtroppende regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet har lovet mest. Ap og Sp lover full momskompensasjon for frivilligheten – mens Jan Tore Sanner budsjetterer med kutt i ordningen. Bøndene er skuffet over sin lønnsvekst i budsjettet og varsler full kamp for investeringsmidler og kompensasjon for økte kostnader. I statsbudsjettet er det også kutt i arbeidsmarkedstiltak.

Det kan man gjøre hvis man er enig med Sanner i at nå krisen er over. Men Regjeringen Støre må si at de fortsatt er bekymret for utviklingen, og utvide både disse postene og flere andre.

De får også en hodepine av en snubletråd i CO₂-avgiften, som regjeringen foreslår å øke med 28 prosent – og med det øke bensinprisen. Dette er allerede et stridstema mellom Ap og Sp.

De påtroppende regjeringspartiene har blant annet lovet halv pris på ferjebilletter, gratis ferje på strekninger med under 100.000 passasjerer og full momskompensasjon til frivilligheten. Flere løfter kommer dessuten onsdag, når Hurdalserklæringen legges fram klokka to. Når Støres statsråder kommer ut på Slottsplassen torsdag, starter et hardkjør fram mot endelig statsbudsjettet som skal vedtas før jul. Snubletråder må identifiseres og et helt nytt budsjett finne sin form. Så skal dette igjen endres etter at den nye regjeringen har forhandlet med SV. De har forventninger til store gjennomslag.

Trøsten er at det er mer kake igjen. For selv om regjeringen nødig vil bruke veldig mye mer oljepenger, er det stort spillerom i en norsk økonomi som er svært god. Det kan også statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og resten av den avtroppende regjeringen være stolte av.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer