Festivaler i trengsel

De mest urbant ufordragelige pleier overbærende å si at det snart ikke finnes et nes i Norge som ikke har sin egen festival, sine spel eller dagar.

Har du tenkt deg på en kulturfestival i sommer?

Da går du gode dager i møte. Særlig vil morgendagen være et utmerket valg. 2. august åpner:- Festspillene i Elverum.- Notodden Bluesfestival.- Telemarkfestivalen i Bø.- Steigen Sagaspill.Det er sikkert flere. Torsdagen må være en festivalfavorittdag. I dagene etterpå går det også unna: Arne Garborg-dagane på Tynset åpner fredag. Det gjør også Peer Gynt-stemnet på Vinstra. Bjørnsonfestivalen starter på søndag. Oslo Jazzfestival mandag. Sildajazz onsdag. Hemnesberget Jazz & Blues torsdag og Varangerfestivalen åpner lørdag 11. august.

  • Ellen Horn får travle dager.

Bare i denne uka har to av festivalene kapret kulturministeren som åpningstaler. Torsdag kveld taler hun musikkens sak på Elverum og dagen etter hyller hun Arne Garborg på Tynset. Det går sikkert greit. Det er bare 19 mil fra Elverum til Tynset.

  • Kjente navn har de skaffet seg både i Bø og på Notodden.

Kåre Willoch skal åpne årets Telemarkfestival. Mannen som ikke akkurat er kjent for kveding og kappleik kommer sikkert til gjøre også det med bravur. Særlig vil han nok finne seg til rette i programposten «Den ramme slåtten», beskrevet som «eit rocka Myllargut-prosjekt». Jens Stoltenberg åpner bluesfestivalen på Notodden. Han er på trygg grunn med et ferdigskrevet manus fra åpningen av jazzfestivalen i Molde.

  • Antall festivaler øker for hvert år.

De mest urbant ufordragelige pleier overbærende å si at det snart ikke finnes et nes i Norge som ikke har sin egen festival, sine spel eller dagar. Det er mulig og det er bra. Dette teppet av sommerlig kulturaktivitet er blitt en bånnplanke i landets kulturliv. En ting er de tusener som er publikum. Hver sommer trekker for eksempel forestillingen om Lady Arbuthnott på Sunndalsøra rundt 3500 mennesker. Like viktig er den inspirasjon og glede det gir å delta i arrangementet av en festival.

  • Men konkurransen er blitt beinhard.

Alle vil sette sitt navn på det kulturelle kartet. Melbu i Vesterålen har etablert seg med sitt Sommer-Melbu. Tor Jonsson-dagane i Lom er i gang og Verdal er for lengst plassert i «Spel-Norge». Litt trist er det at alle festivalene kommer samtidig, men det er forståelig. Første helg i august framstår som et ideelt tidspunkt, og hvem vil dra på sagaspill i Steigen i november?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.