KOMMENTARER

Festkveld med Jojo-Venstre

Under sperregrensen. Over. Under. Over. Folk som sier politikk er kjedelig, er definitivt ikke Venstre-medlemmer.

«DET GIKK!»: Det ropte Venstre-leder Guri Melby da prognosene endelig vippet over sperregrensen mandag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
«DET GIKK!»: Det ropte Venstre-leder Guri Melby da prognosene endelig vippet over sperregrensen mandag kveld. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

For Norges eldste parti er dette business as usual. Sperregrensespøkelset har både raslet illevarslende med sine lenker og rett som det er ropt høyt bøh før. Ja, dette med å kjempe mot det magiske 4-tallet er nærmest blitt en obligatorisk øvelse for Venstre.

Men like før valget kom en skikkelig gladnyhet for leder Melby og hennes partikamerater: Venstre gjorde et kraftig byks på NRKs supermåling. Nå så det ut som om Venstre surfet på en behagelig medgangsbølge. Men som alle surfere vet, bølger er lunefulle. Meningsmålinger er ikke det samme som faktiske valgresultater.

Klokka åtte var foajeen på Det Norske Teatret stadig glissent. Men så, fortere enn du kan si «Kommer vi over sperregrensen denne gangen også, mon tro?», var lokalet fullt av Venstrefolk. Det vi si, feststemte, freshe og stivpynta unge mennesker.

Det minnet mer om en lørdagskveld på en av hovedstadens hippe utesteder, enn en politisk valgvake på en mandag.

HAR GRATULERT: Erna Solberg har gratulert Jonas Gahr Støre (AP) med valget. Video: Anton Lier/Dagbladet TV Vis mer

Klokka slo ni og den første prognosen var klar. Basert på stemmene fra 1,5 millioner, nesten halvparten av alle stemmeberettigede. De unge, glade Venstrefolka, som like før hadde klappet og hoiet, hadde nå skrudd volumet ned et par hakk. «Hvis dette blir valgresultatet faller Venstre under sperregrensen.», sa NRKs Ingrid Stensvold, før hun gjentok kveldens mantra: «Men mye kan skje, kvelden er ennå ung».

Abid Raja gikk på talerstolen og gjentok mantraet, og ganske riktig, tjue minutter etter å ha plassert partiet under sperregrensen, kunne NRK melde at de var over grensen. Meldingen ble mottatt med øredøvende jubel. Det var som å skru på en knapp. Nå var festen i gang igjen.

Når ens hjerte er trygt plantet i Venstre er det kanskje den beste – for ikke å si den eneste – måten å forholde seg til tingens tilstand på. Som kjent er pragmatisme og politikk som lørdag og søndag, overgangen mellom dem er flytende. På alle måter.

Da deadline nærmet seg var partiets skjebne for de fire neste åra ennå uklar. Men se ikke bort fra at Venstre vil fortsette å sprette over og under sperregrensen som en lystig jojo - slik de allerede har gjort i lang tid.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer