KOMMENTARER

Birgitte Tengs-saken:

Fetteren slo tilbake

Forsvarerne mislyktes totalt med det de prøvde på da de fikk den tidligere tiltalte i vitneboksen.

- HVORFOR ER JEG HER? Fetteren har kommet ens ærend fra Spania til Haugesund for å bidra til å opplyse saken der Johny Vassbakk står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Men forsvarer Stian Bråstein har ikke benyttet sjansen til å stille spørsmål, han har brukt tida til å lese høyt fra gamle avhør. Rettstegning: Ane Hem / NTB
- HVORFOR ER JEG HER? Fetteren har kommet ens ærend fra Spania til Haugesund for å bidra til å opplyse saken der Johny Vassbakk står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Men forsvarer Stian Bråstein har ikke benyttet sjansen til å stille spørsmål, han har brukt tida til å lese høyt fra gamle avhør. Rettstegning: Ane Hem / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Utbruddet er en befrielse. Birgitte Tengs fetter har i en og en halv time sittet rolig og behersket i vitneboksen. Han har knapt kommet til orde. Nå har han fått nok.

– Hva gjør jeg her? Skal vi tåkelegge mer eller opplyse mer? Hva er det vi holder på med nå?

Forsvarer Stian Bråstein har nettopp sagt at de lange avhørene han leser opp ikke skal anses som fetterens forklaring, siden vi vet den var feil. Men det er forsvarerne som har bedt fetteren komme til Haugesund fra Spania. De klarer ikke å forklare hvorfor.

– Våren 1995 mistet jeg mitt søskenbarn. Hun var ei kjempejente, hun var tipp topp. Siden den gang har familien gjort, alle har gjort, alt vi kan, for å finne ut hvem i faen som har gjort det der. Jeg har sittet i lange avhør, først i 1995, så mange lange i 1997. Jeg har stilt opp og forsøkt å bidra fullt ut, det gjør jeg nå også. Det fortjener Birgitte, sier fetteren i retten.

Da bryter tanta hans ut i gråt. Hun har ikke hatt kontakt med verken nevøen eller foreldrene hans siden den falske tilståelsen for 25 år siden. I hele dag har hun hatt blikket festet stivt på ansiktet hans, som om hun kan lese sannheten ut av mimikken mens han lytter til de ubehagelige detaljene i forsvarets opplesning av hans falske tilståelse fra 1997. Fetteren er ikke ferdig.

– Det at jeg stoler på politiet er blitt brukt mot meg. Det er noe som konsekvent har ført til tåkelegging av denne saken, som er helt jævlig. Det er det jeg hører nå også. Det må bli slutt, sa fetteren.

– Du mener saken blir tåkelagt? spør Bråstein.

Forsvareren ser usikker ut. Fetteren er sint.

– Jeg har sittet og hørt mine tanker rundt en tippekamp. Det må det bli slutt på. Jeg har sittet fengslet i 16 måneder, jeg har sittet 250 timer i avhør. Sannheten er at alt var sprøyt fra ende til annen, og nå sitter vi og hører på det på nytt.

Fetteren er endelig frikjent for alle anklager etter at erstatningsdommen mot ham ble frafalt i november, like før denne rettssaken startet. Mistanken om at han voldtok og drepte søskenbarnet sitt har hengt over fetteren siden 1997. Selv om han ble frikjent i lagmannsretten, har erstatningsdommen gjort at mange likevel har trodd at han var skyldig. Familien er splittet. Fetteren søkte hundrevis av jobber, men fikk dem ikke. Derfor har han nå i mange år bodd i Spania, der han er etablert med familie og jobb i finansbransjen. Nå som erstatningssaken er avsluttet og en annen står tiltalt for drapet, kan livet gå videre.

Likevel har fetteren kommet ens ærend til Haugesund for å bidra til å opplyse saken der Johny Vassbakk står tiltalt for drapet på Birgitte Tengs. Men forsvarer Stian Bråstein har ikke benyttet sjansen til å stille spørsmål, han har brukt tida til å lese høyt fra gamle avhør.

De er en lidelse å høre på. Birgittes far ser ikke på nevøen, men isteden rett fram eller ned i bordet. Tiltalte Johny Vassbakk sitter vendt fra publikum mot sine forsvarere, nær urørlig og uten noen fakter. Han vet nok at vi er mange som stirrer, fordi vi lurer på om han har begått ugjerningene som blir beskrevet.

Dette er ikke de første avhørene, der fetteren forklarer hvor han var og at han ikke traff Birgitte natt til 6. mai 1995. Dette er avhørene som Bråstein kaller resultatet av psykisk tortur, der fetteren forklarer seg om overgrep og drap i stor detalj. Etterhvert som politiet gir ham stadig nye detaljer fra etterforskningen, flettes disse inn gjennom endringer i forklaringen. Til slutt står en grusom historie igjen. Den er detaljert og overbevisende, men fullstendig oppdiktet. Fetteren satt isolert i ukevis, uten tilgang på lesestoff eller familien, lange dager i avhør som må ha virket evigvarende. På kveldene fikk han hjemmelekse, der han skulle skrive ned en slags filmmanus over hvordan drapet kunne vært begått. Til slutt ble dette manuset flettet inn som hans forklaring med ham selv i hovedrollen. Avhørsekspert Asbjørn Rachlew har i rettssaken vitnet om den nå uakseptable avhørsteknikken fra nittitallet.

Forsvarerne har antakelig hentet inn fetteren til skrekk og advarsel, som en påminnelse for retten om hvor galt det kan gå hvis man dømmer noen på sviktende grunnlag. Gjennom de siste ukene har de mange ganger brukt hans historie som eksempel på at det er mulig å tenke seg andre gjerningsmenn enn Vassbakk. De navngir også et par andre moduskandidater. Men det er ingen DNA-spor fra noen av dem på Birgitte Tengs, slik ekspertene i denne saken ettertrykkelig har slått fast at de har funnet Vassbakks. Etter fetterens utbrudd avsluttet også forsvarerne opplesningen av avhør.

Det relevante spørsmålet i saken er om Johny Vassbakks DNA kan ha blitt avsatt på offerets strømpebukse på noen annen måte enn under drapshandlingen. Hvis fetteren hadde sett tiltalte eller offeret drapsnatta, kunne han kanskje opplyst saken. Men det gjorde han ikke. Isteden blir hans vitnemål avsluttet med en presisering av uskyld fra statsadvokat Thale Thomseth. Da dommeren spurte om hun hadde noen spørsmål til vitnet, henvendte hun seg til fetteren:

– Påtalemyndigheten mener at du er uskyldig i de anklagene som er rettet mot deg. Etter Rachlevs grundige vitnemål er vi overbevist om at tilståelsen var en oppdiktet historie fra politiets side, som kom fram gjennom manipulative metoder og voldsomt stress. Vi legger til grunn at du verken så eller traff Birgitte natt til 6. mai 1995, og vi tror ikke du kan tilføre saken noe. Vi har ingen spørsmål til deg.

Hvis forsvarerne ville så tvil med fetterens vitnemål, mislyktes de totalt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer