Finn en løsning!

- Jeg lover at vi møtes igjen her på Cosmopolite om ett år. Slik sluttet statsminister Jens Stoltenberg en sterk antirasistisk appell på Oslos mest profilerte multikulturelle scene natt til 1. mai i år.

Statsministeren har, i likhet med Norsk kulturråd og ledende kulturpolitikere i Oslo, flere ganger gitt offentlig uttrykk for hvilken viktig rolle Cosmopolite spiller i hovedstadens sosiale og kulturelle liv, men alle vakre ord til tross: Nå står Cosmopolite i akutt fare for å måtte stenge dørene.

  • Årsaken er at Oslo kommunes alkoholkontrollutvalg har besluttet å ikke fornye Cosmopolites skjenkebevilling etter 1. juli.

Dermed forsvinner det økonomiske livsgrunnlaget for klubben, for det er fortjenesten fra baren som muliggjør konserter og permanent kulturaktivitet på klubbnivå i Norge. Uten alkoholsalg, ingen kulturaktivitet - det er den brutale sannhet når alt annet er skrelt av, men hvorfor stenger Oslo kommune kranene på Cosmopolite?

  • Fordi håpløs økonomi i fjor førte til at Cosmopolite kom på etterskudd med betaling av moms og avgifter.

Selv om klubben nå har gjort opp for seg, maler den kommunale kvern nådeløst videre: 1. juli er det slutt på alkoholserveringen.

Dette ville ha vært greit, om det ikke var for ett vesentlig poeng: Oslo kommune og Norsk kulturråd innså ved årsskiftet at Cosmopolite var i ferd med å måtte gi opp, etter mange år uten støtte. De ga klubben en lenge etterlengtet håndsrekning på i alt 600000 kroner, noe som satte klubben i stand til å gjøre opp for seg. Men selv om Cosmopolite pr. 1. mai hadde betalt alle sine avgifter, var det altså ikke nok.

  • Om Cosmopolite-gründer Miloud Guiderks, og i de seinere åra også hans sønn Omars, innsats for Oslos kulturliv, hersker det bare én mening:

Den har vært og er formidabel og viktig, og deres ukuelige slit burde for mange år siden ha vært belønnet med en fast støtte som kunne sikre arbeidsro. Nå er de i ferd med å gi opp, og ønsker Oslo kommune virkelig det, et halvt år etter at myndighetene omsider kom på banen med anerkjennelse i form av støtte? Kommunen har loven på sin side, men det finnes vel ikke noe lovforbud mot å søke mer kreative løsninger enn plombering av kraner og stans i driften av et sted som Oslo trenger, kanskje sterkere enn noensinne?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.