DEBATT

Klimakampen

Finnes kun én sannhet

Einar Gelius lurer på om det bare finnes én sannhet i klima- og miljøsaken. Svaret er ja.

GRUNDIG KLIMAFORSKNING: Sannheten hviler på grundig klimaforskning, og er klinkende klar: Vi må slutte med det som skaper klimakrisa hvis vil stanse den, skriver Rauand Ismail. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GRUNDIG KLIMAFORSKNING: Sannheten hviler på grundig klimaforskning, og er klinkende klar: Vi må slutte med det som skaper klimakrisa hvis vil stanse den, skriver Rauand Ismail. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Einar Gelius lurer på om det bare finnes én sannhet i klima- og miljøsaken. Svaret er ja. Den sannheten hviler på grundig klimaforskning, og er klinkende klar: Vi må slutte med det som skaper klimakrisa hvis vil stanse den. Det er ikke MDGs sannhet, men objektiv vitenskap.

Jeg var ikke født da forskere ropte varsku om konsekvensene av klimakrisa. På mine to tiår har den globale gjennomsnittstemperaturen økt med en halv grad. Du skal lukke øynene godt for å ikke se alvoret - og ansvaret som hviler på politikerne.

Man trenger ikke være forsker for å forstå hvordan vi løser klimakrisen: vi må slutte å pumpe enorme mengder CO2 inn i atmosfæren.

Kjøtt, fossilbiler, fly og olje øker utslippene og forårsaker klimakrise. Hvis vi vil bekjempe krisa må vi spise mindre kjøtt, slutte å kjøre fossilbiler, fly mindre, og fase ut olja. Det handler ikke om å være rettroende, men om å forstå vitenskap.

Når Gelius mener at vi i MDG opptrer som om vi har enerett på dette, er det nok fordi ingen andre partier tør å gjøre det som skal til. Det er en utbredt berøringsangst for reell klimahandling i norsk politikk, fordi mange er mer bekymra for sine gamle privilegier enn for konsekvensene av klimakrisa. Da er det lettere å gjøre som Gelius, skylde på MDG og toe sine hender.

Heldigvis er han i mindretall. Flertallet mener at vi har et ansvar for å kutte utslippene. Og de mener at vi må bidra like mye som resten av verden. Folk vil at noen skal få fart på klimapolitikken. Det som mangler er politisk vilje og lederskap.

BØ: En hvithval går viralt etter at dette utrolig møtet med mennesker ble fanget på film. Professor og hvalforsker Audun Rikardsen mener dette ikke er vennlig atferd. Vis mer

Hvis noen mener at klimakrisa er reell, men at ansvaret for å stanse den ikke ligger på oss, vil de i så fall å skyve ansvaret over på noen andre. Det har norske politikere gjort i flere tiår.

Det er synd hvis Einar Gelius sitt klimaengasjement ikke strekker seg noe lenger enn til å skylle melkekartongene og levere glass til gjenvinning. Men MDG er her for å forandre norsk klimapolitikk, og vi har kommet for å bli. Hvis han ikke vil lytte til oss, kan han lytte til forskerne.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer