Ikke helt genialt

Fire på krava

Biografien som fikk meg til å tenke på fire’ern i matte.

GENIALT: Leonardo da Vinci var ikke glad i lære bort. Han ville neppe tatt PPU - praktisk pedagodisk utdanning. Foto: Universal History Archive/UIG/REX
GENIALT: Leonardo da Vinci var ikke glad i lære bort. Han ville neppe tatt PPU - praktisk pedagodisk utdanning. Foto: Universal History Archive/UIG/REX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jeg har nettopp lest Walter Isaachsens biografi om Leonardo da Vinci. Boka fikk meg til å tenke på den avtroppende regjeringens utdanningspolitikk. Særlig kravet om å få karakter fire (av seks) i matematikk for å få lov til å undervise i for eksempel i gym, norsk og kunst&håndverk. Seks i alle fag, men tre i matte? Sorry – du kan ikke bli lærer! Unntaket er om man tar Praktisk Pedagogisk Utdanning - PPU.

Biografien tar utgangspunkt i Leonardos kladdebøker. De er proppfulle av merkelige notater og tegninger og gir oss et vindu inn i et sinn som er preget av en grenseløs nysgjerrighet på omgivelsene.

Leonardo levde i en verden med få bøker - sammenliknet med vår tid. Hans mangslungne studier i anatomi, biologi, astronomi, malerkunst, skulpturer, utvikling av flygemaskiner og hva det måtte være, tok langt på vei utgangspunkt i egne observasjoner.

FIRE PÅ KRAVA: Christopher Sjuve vil trosse regjeringen og tror likevel Therese Johaug kan lære noen å gå på ski. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
FIRE PÅ KRAVA: Christopher Sjuve vil trosse regjeringen og tror likevel Therese Johaug kan lære noen å gå på ski. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Han ga aldri slipp på den ikke-boklige utforskningstrangen vi alle er født med, den vi bruker til å orientere oss i en kaotisk verden gjennom å putte ting i munnen, stille spørsmål, se og ta på alt - men som vi blir avlært: - Ikke rør!

Påstand: Evnen til å bli flink i matte er medfødt. For oss som ikke er født med mattehue, er dette faget en formørkende kraft og knugende gledesdreper som røver barn og unges entusiasme, glede, selvtillit og nysgjerrighet som ingenting annet. La de som har matte-evner holde på - og la oss andre slippe der bokstavene kommer: And then the devil said, put the alphabet in math. Da faller vi av. Vi blir aldri gode. Det er ikke noe vits å plage oss mer.

- OK dere, da begynner vi dagens dobbelttime i gym. Vi er så heldig å ha fått Therese Johaug til å undervise oss i skiteknikk i dag. Men før vi begynner, Therese, hvilken karakter fikk du i matematikk?

- (Mumle mumle…)

- Å? Beklager. Da tror jeg ikke du kan lære oss noe om skigåing i dag likevel.

Med dette prinsippet til grunn, kan ikke en prest med tre i matte fortelle en elev noe som helst om kristendom. Antakelig ville ikke Ibsen kvalifisere til å undervise i norsk heller.

Leonardo viste forøvrig påtagende få tegn til å ville spre det han lærte. Han ville aldri tatt PPU. Og følgelig ville geniet uansett ikke fått lov til å lære oss å male. For eksempel.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer