DEBATT

Frivillige organisasjoner

Fjern avgift på frivilligheten

Der næringslivet har momsfradrag, er det ikke slik for frivillig sektor. Vi betaler avgift på vafler, fotballer, snøscootere og plaster. Å fjerne moms på frivillighet har vært vårt krav lenge, nå viser coronasituasjonen hvor viktig det er å få dette på plass.

MOMS: Denne våren har nok en gang vist verdien av en sterk frivillig sektor. Kravet om full og rettighetsstyrt momskompensasjon handler om en investering i frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer, skriver Bernt G. Apeland (Røde Kors), Dag Terje Solvang, (Den Norske Turistforening) og ti andre innsendere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MOMS: Denne våren har nok en gang vist verdien av en sterk frivillig sektor. Kravet om full og rettighetsstyrt momskompensasjon handler om en investering i frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer, skriver Bernt G. Apeland (Røde Kors), Dag Terje Solvang, (Den Norske Turistforening) og ti andre innsendere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I vår ble vi alle blitt bedt om å bli med på dugnad. Er det noe vi kan i frivilligheten, så er det nettopp det. Vi stiller opp og gjør jobben sammen. Denne dugnaden har vært annerledes. Vi har ikke møttes i bakgården eller på idrettsplassen. Vi var hjemme. Hver for oss. Men dugnad er egentlig fellesskap. Det er at vi går sammen for å løse oppgaver som er for store til at hver enkelt klarer det alene. Dugnad er å dele byrden slik at børa blir overkommelig for alle.

Frivilligheten er klar til å bidra, men da trenger vi tilrettelegging for å kunne gjøre denne jobben – og for å kunne stå i den over tid. Vi er glade for krisepakkene, men det vi virkelig trenger nå er den langsiktige og forutsigbare støtten. Å fjerne moms på frivillighet har vært vårt krav lenge. Coronasituasjonen viser hvor viktig det er å få dette på plass.

Det vi ser nå er at det skal lite til før smitten blusser opp igjen. Da er det viktig at vi husker dugnadsånden. Vi skal tilbake til hverdagen, men en annen hverdag. Vi må finne denne nye hverdagen sammen.

Frivilligheten er en viktig del av samfunnet vårt. Ikke bare med de konkrete oppgavene som organisasjonene bidrar til å løse som innenfor beredskap, tilby fritidsaktiviteter, kulturopplevelser, opplæring eller sosialt arbeid, men fordi et sterkt sivilsamfunn bidrar positivt til samfunnsutvikling som helhet. Og, som mange dessverre har kjent ekstra på savnet av nå, vi skaper sosiale fellesskap som er svært viktige for mange.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer