<strong>MOMS:</strong> Denne våren har nok en gang vist verdien av en sterk frivillig sektor. Kravet om full og rettighetsstyrt momskompensasjon handler om en investering i frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer, skriver Bernt G. Apeland (Røde Kors), Dag Terje Solvang, (Den Norske Turistforening) og ti andre innsendere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix
MOMS: Denne våren har nok en gang vist verdien av en sterk frivillig sektor. Kravet om full og rettighetsstyrt momskompensasjon handler om en investering i frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer, skriver Bernt G. Apeland (Røde Kors), Dag Terje Solvang, (Den Norske Turistforening) og ti andre innsendere. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Frivillige organisasjoner

Fjern avgift på frivilligheten

Der næringslivet har momsfradrag, er det ikke slik for frivillig sektor. Vi betaler avgift på vafler, fotballer, snøscootere og plaster. Å fjerne moms på frivillighet har vært vårt krav lenge, nå viser coronasituasjonen hvor viktig det er å få dette på plass.

Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I vår ble vi alle blitt bedt om å bli med på dugnad. Er det noe vi kan i frivilligheten, så er det nettopp det. Vi stiller opp og gjør jobben sammen. Denne dugnaden har vært annerledes. Vi har ikke møttes i bakgården eller på idrettsplassen. Vi var hjemme. Hver for oss. Men dugnad er egentlig fellesskap. Det er at vi går sammen for å løse oppgaver som er for store til at hver enkelt klarer det alene. Dugnad er å dele byrden slik at børa blir overkommelig for alle.

Frivilligheten er klar til å bidra, men da trenger vi tilrettelegging for å kunne gjøre denne jobben – og for å kunne stå i den over tid. Vi er glade for krisepakkene, men det vi virkelig trenger nå er den langsiktige og forutsigbare støtten. Å fjerne moms på frivillighet har vært vårt krav lenge. Coronasituasjonen viser hvor viktig det er å få dette på plass.

Det vi ser nå er at det skal lite til før smitten blusser opp igjen. Da er det viktig at vi husker dugnadsånden. Vi skal tilbake til hverdagen, men en annen hverdag. Vi må finne denne nye hverdagen sammen.

Frivilligheten er en viktig del av samfunnet vårt. Ikke bare med de konkrete oppgavene som organisasjonene bidrar til å løse som innenfor beredskap, tilby fritidsaktiviteter, kulturopplevelser, opplæring eller sosialt arbeid, men fordi et sterkt sivilsamfunn bidrar positivt til samfunnsutvikling som helhet. Og, som mange dessverre har kjent ekstra på savnet av nå, vi skaper sosiale fellesskap som er svært viktige for mange.

For store deler av frivilligheten er dette en krisetid. For mange har det betydd store tap. Faren for å miste mye av det som er bygd opp over lang tid, spøker også i framtida.

Samtidig har frivilligheten vært avgjørende i denne tiden, som en del av beredskapen og ved å være der for mennesker som har trengt oss ekstra mye nå. Nødvendige oppgaver er løst av omstillingsdyktige folk og organisasjoner. Vi tar med oss kreativitet og viktige erfaringer fra det vi har fått til sammen.

Det begynner å bli noen år siden de fleste politikere innså at det er urimelig at frivillige organisasjoner må betale avgift til staten når vi gjennomfører våre aktiviteter. Likevel er vi ennå ikke i mål med en momskompensasjonsordning som fritar oss fra dette fullt og helt.

Vi bidrar med en dugnadsinnsats tilsvarende 75 milliarder kroner i året, men der næringslivet har momsfradrag, er det ikke slik for frivillig sektor. Vi betaler avgift på vafler, fotballer, snøscootere og plaster. Den kommersielle aktøren, som selger kaffe på hjørnet, slipper avgift. Den veldedige organisasjonen ved siden av må betale.

Denne våren har nok en gang vist verdien av en sterk frivillig sektor. Kravet om full og rettighetsstyrt momskompensasjon handler om en investering i frivilligheten, slik at vi kan gjøre enda mer.

NATTEVANDRING: For andre året på rad arrangerte Norad, Den Norske Turistforeningen og Tinn Kommune en nattevandring for å sette fokus på FNs bærekraftsmål. Video: Norad Vis mer

Vi trenger alle ressursene vi har til å bygge opp og kunne være til stede for hverandre i lokalsamfunnene. Det er virkelig på overtid at frivilligheten får rett på full momskompensasjon. Vi oppfordrer alle partiene til å prioritere dette når de nå skal vedta partiprogram før neste valg.

Hverdagen er den levende frivilligheten i alle lokalsamfunn. Det er det vi arbeider for å gjenreise. Fordi vi sammen er med på å gjøre Norge til et bedre sted å leve.

Innsendt av: Bernt G. Apeland, generalsekretær Røde Kors

Karen Kvalevåg, generalsekretær Norges idrettsforbund

Dag Terje Solvang, generalsekretær Den Norske Turistforening

Isa Maline Isene, Styreleder Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner

Karsten Aak, generalsekretær Blindeforbundet

Kai Roger Vatne, generalsekretær Noregs Ungdomslag

Marianne Bremnes, generalsekretær Livsglede for Eldre

Karl Ole Midtbø, generalsekretær Norges Musikkorps Forbund

Pernille Huseby, generalsekretær Actis

Henriette Killi Westhrin, generalsekretær Norsk Folkehjelp

Mina Gerhardsen, generalsekretær Nasjonalforeningen for folkehelsen

Stian Slotterøy Johnsen, generalsekretær Frivillighet Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer